В Золотоноші провели серію обшуків для вилучення вже наданих слідству документів

Народний депутат так втікав від громади, що дістався аж до Придніпровського районного суду Черкас. Такий жарт вже починає ходити Золотоношею після ранкових обшуків, проведених вдома у директора КП «Міський Водоканал» Сергія Кузнєцова, заступника міського голови Олега Масла та представниці компанії «Ресурстехнобуд» Ірини Гавриленко. Підстава – вилучення документів в рамках кримінальної справи по реконструкції самоплинного колектора на вулиці Шевченка, відкритої за скаргою народного депутата України Владислава Голуба. Процес цей, нагадаємо, ще до свого початку став темою номер один на шпальтах деяких безкоштовних газет. Рішення про обшук виніс суд, проте головний абсурд полягає в тому, що зазначені документи були офіційно вилучені ще… 2 лютого. Сьогоднішні ж події, зважаючи на юридичну нелогічність, фігуранти слідчих дій сприймають не інакше, як чергову спробу політичного тиску.

– Взагалі-то, й нічого екстраординарного не трапилося. Ми вбачали, що рано чи пізно почнуться й такі спроби морального залякування. Ситуація не дивна, ставляться всі до неї адекватно. Як і до самої кримінальної справи, до речі. Коли на початку місяця ці документи вилучали, я сказав відверто – ми всім руками й ногами будемо за максимальне сприяння слідству. Всі папери передані вчасно, досліджуйте, приймайте рішення. Чим швидше цей цирк закінчиться, тим краще, – коментує подію одразу після завершення обшуку Сергій Кузнєцов.

За словами комунальника, логіку в ранковій бюрократичній катавасії бачить одну – народному депутату України Владиславу Голубу після пережитої ганьби від жителів Золотоноші треба терміново зробити «картинку» на шпальтах газети «Черкаський кур’єр». Мовляв, до посадовців вже й з обшуками приходять, які ще потрібні докази.

– Ну а що ви хотіли? Після візиту до міста в середу, жодне немісцеве видання не написало, як депутат втікав від громади. Під купою охорони. Тут ще й питання, за чий рахунок оплачувалася ця охорона? За чиєю вказівкою охороняли народного від народу? Місцева поліція, столична, дванадцять тітушок – восьмеро черкащан, четверо золотонісців. Чи не занадто? Тому й цілком логічно після втечі маємо написану в істериці заяву в райвідділ, а сьогодні – обшуки, – пояснює ймовірні причини директор «Водоканалу».

Під заявою очільник комунального підприємства має на увазі подію, яка вже стала приводом для численних жартів. Після невдалої спроби спілкування із золотонісцями Владислав Голуб за посягання на його здоров’я написав заяву на трьох депутатів міської ради – Сергія Кузнєцова, Олександра Флоренка та Олексія Слюсаря. Якщо перші двоє, зважаючи на щільну охорону, до «жертви» навіть не наблизились, то Слюсар в цей взагалі перебував на сесії Районної ради! Справа, до речі, вже закрита через свою безперспективність.

Щодо юридичної сторони події вже сьогоднішньої, то тут також чимало запитань має адвокат Олег Король. Наполягає він і на незаконності обшуків, і на банальній необґрунтованості.

– Я розумію, що є ухвала суду. Але вона складається для чого? Для здійснення певних дій, що мають допомогти слідству. Навіщо приходити вранці і шукати документи, котрі були вилучені ще 2 лютого, зовсім незрозуміло. Більше скажу – тоді слідчі органи отримали не лише ці чотири документи, які намагались знайти сьогодні, а 121! За фактом маємо 364 статтю кримінально-процесуального кодексу – зловживання владою. Саме не перевищення, а зловживання. Зауваження до протоколу вписані, будемо звертатися до прокуратури, – коментує обшук Король.

Нині у стінах Міськвиконкому підтверджують факт відкриття чималої кількості кримінальних справ і обіцяють детально інформувати, скільки ж проваджень таки надійшло до суду, і по скільком з них є бодай якесь позитивне рішення на користь скаржника. Також в кулуарах ходять чутки щодо нещодавнього візиту чоловіка, який назвався представником одного з правоохоронних органів. Він, мовляв, пропонував «вирішити» проблеми міста, а після відмови розпочався черговий виток тиску.

– У нас немає проблем. Про це я говорю всім, в тому числі і слідчим органам. Сприятимемо в усьому, де матимемо змогу. Нас не залякати, ми працюємо далі. І таки ж чекаємо нашого депутата зі звітом, що ще він зробив на користь громади, окрім купи відкритих кримінальних справ, – сухо й швидко прокоментував щойно ці події міський голова Віталій Войцехівський.

Не затримується на місці обшуку і Кузнєцов. Втрачений сьогодні час на нелогічну бюрократичну тяганину не повернеш, а цими днями глобальні проблеми комунальники міста мають три – відлига та очікувана чимала кількість води на вулицях, відновлення процесу реконструкції колектора і слідчі експертизи на ньому ж. Наостанок таки просить не дивуватися в цій країні нічому. Після того, мовляв, як кримінальна справа була відкрита ще за два тижні до закінчення тендерної процедури і першої оплати, факт обшуків через 15 діб після вилучення зазначених документів цілком вписується в логічний ряд.