В магазинах міста облаштували полиці з безкоштовними продуктами [ФОТО]

У Золотоноші по-особливому пройшов День доброти, який припадає на 17 лютого. Цього дня у п’яти місцевих магазинах облаштували соціальні полички, на які кожен злотонісець міг покласти будь-що з придбаних харчів. Натомість підійти до полиці і взяти звідти щось із залишених продуктів запрошували всіх, кому бракує коштів, щоб придбати їх самостійно. Благодійну акцію назвали просто – «Можеш – поклади, потребуєш – візьми», повідомляє інтернет-видання “ПроВсе“.

Про соціальні полички перехожим на вулиці розповідала молодь із золотоніської молодіжної ради. Людям роздавали листівки та підказували, у яких магазинах можна натрапити на соціальні полички.

– Ми запрошуємо всіх небайдужих золотонісців проявити свою доброту і допомогти тим, хто не завжди може прийти в магазин і скупити їжу, – роздаючи листівки про акцію, розповідає молодіжний мер міста Аліна Полегенька. – Поки що від золотонісців чуємо лише позитивні відгуки про акцію. Люди зупиняються, слухають і долучаються до такої благодійності.

02

Одних просили придбати щось та покласти на полиці, а інших запрошували підійти та вибрати собі потрібні харчі.

– У нас у місті багато бабусь, які стоять і просять у перехожих грошей. Тому ми підходимо і розказуємо їм, щоб йшли до таких полиць, – додає дівчина.

03

Мешканка Золотоноші Лариса Пісна просто йшла по продукти на ринок, однак, почувши про соціальну акцію в місті, відразу завернула до найближчого магазину. Придбала чай, макарони та рис.

– Хочеться, щоб це допомогло людям, які дійсно не завжди можуть купити собі необхідні продукти, – говорить дівчина і сподівається, що така акція в Золотоноші приживеться. – Принаймні я точно тепер буду підходити до таких поличок і лишатиму на них якісь харчі. Думаю, що так робитимуть і інші золотонісці, головне пам’ятати про доброту.

04

Буквально за годину на полиці вже назбиралося чимало продуктів: свіжий хліб, фрукти, крупи, макаронні вироби та навіть сіль. Все це ретельно оглядає пенсіонерка Марія Георгівна, але скромно бере звідти лише макарони. Говорить, що хвилюється, аби й іншим нужденним вистачило.

– Я зайвого не взяла, живу сама, тому мені й макаронів вистачить, – зізнається пенсіонерка. – Про те, що можна сюди прийти і взяти щось із харчів, мені сказали на вулиці. Чесно кажучи, грошей часто на їжу не вистачає, бо ж майже вся пенсія йде на сплату комуналки. Тож буду дуже рада, якщо до таких полиць можна буде приходити і в інші дні, а не лише сьогодні. Дякую дуже тим, хто їх тут поставив.

05

Ідею провести таку акцію молодіжній раді підказала місцева депутатка Тетяна Орленко. Вона й звернулася до міського голови Віталія Войцехівського, аби той посприяв у її проведенні:

– Про таку акцію я колись прочитала у соціальних мережах і, можна сказати, запозичила її. Потім пішла до міського голови й розповіла, що можна було б провести її у нашому місті. Міський голова підтримав ідею, а втілювати акцію в життя розпочала наша місцева молодіжна рада, – розповідає Тетяна Орленко.

Організатори сподіваються, що благодійна акція діятиме у Золотоноші постійно, а не лише у День доброти.

06

01