Комісаріат проводить кампанію набору на службу за контрактом

Близько 300 черкащан планують набрати на службу за контрактом до Збройних Сил України. Таке планове завдання стоїть перед областю в першому кварталі цього року, розповів Золотоніський військовий комісар Ігор Малимон. Він відзначив, що з-поміж пріоритетних завдань відбору на службу є, передовсім, комплектування бойових військових частин.

Всі кандидати, не залежно від того, чи вже проходили вони військову службу або перебували в зоні проведення АТО, направляються до навчальних центрів. Тут, за словами Малимона, з огляду на рівень підготовки за військовою спеціальністю та досвід служби кандидата, визначають його термін навчання, аби в подальшому направити до військової частини. Тобто, чим більший досвід військової служби, тим менший термін навчання у навчальному центрі.

На військову службу за контрактом призиваються громадяни України призовного віку, які не проходили строкової військової служби, а також військовозобов’язані, які вже служили в армії, та жінки з відповідною освітою віком від 18 до 40 років (в особливий період – до 60 р.).

Для проходження служби на бойових посадах жінки, які планують укласти контракт із ЗСУ, обов’язково повинні мати письмову згоду від командира військової частини, Водночас, для кандидатів, які хочуть проходити військову службу у високомобільних десантних військах чи частинах спецпризначення Сил спеціальних операцій, встановлено вікове обмеження до 35 років.

Терміни контракту визначені для осіб рядового складу – 3 роки, сержантсько-старшинського складу – від 3 до 5 років. Учасники АТО мають право підписати контракт на 6 місяців.

Довідка:

4 січня Президент підписав Закон України  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби”, яким встановлено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

З цього року також збільшена додаткова винагорода за перебування в зоні проведення АТО. Залежно від специфіки виконання завдань військовослужбовцем, вона становитиме від 2400 до 6000 тисяч гривень. Також Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко рекомендує районними держадміністраціями розглянути можливість одноразової виплати-заохочення у разі підписання контракту на проходження служби у ЗСУ.

Крім того, рішенням вищого військового керівництва визначено терміни перебування військових частин у зоні проведення АТО. У середньому це близько 6-ти місяців. Після чого проводиться ротація, аби особовий склад відпочив та відновив боєздатність. Також військовослужбовцям надаються обов’язкові відпустки терміном від 30 діб.