Золотоноша говорить: Чи купаєтесь ви в ополонці на Водохреща? [ВІДЕО]

19 січня православні християни святкують Хрещення Господнє. Історія свята відома багатьом – за стародавніми переказами вважається, що саме цього дня був охрещений Іваном Хрестителем Ісус Христос. Для православних це один з найбільш шанованих свят.

Багато людей цей день порівнюють з Різдвяним Святвечором. Так, у давнину Хрещенню передував пост, а святковий обід починався тільки після того, як на небі з’явиться перша зірка. Однак на стіл дбайливі господині подавали тільки пісні страви. Кутя також готувалася пісна, тому й назвали її “Голодна кутя”. Згідно звичаю 18 січня готувалася остання кутя, і вже до наступного дня, доки не освятять воду в річці, потрібно було голодувати.

Як і на Різдво 19 січня священики проводять службу, проте вже не в храмі, а на річці, де попередньо була вирізана ополонку у вигляді хреста. Всі кому не лінь набирають з ополонки святу воду, а деякі ж занурюються в річку. Згідно з давніми повір’ями, таким чином, люди очищають себе від гріхів. Потім у небо випускали голубів, який символізує закінчення свят. Після цього всі поспішають додому, де вдома їх чекає кутя і святковий стіл із пісними стравами. За традицією першим скуштувати кутю повинен той, хто останнім повернувся з річки. Також перед святом господар будинку зазивав в будинок мороз. Зі словами: “раз мороз не йде в дім, хай не йде і на врожай”, він повертався до столу.

У передсвятковому випуску проекту “Золотоноша говорить” дізнавайтесь, чи готові золотонісці завтра зануритись у холодну воду. Традицій в нашому місті дотримуватись намагаються завжди, тому люди зазвичай не оминають увагою й це свято. Хто ділом, а хто й просто задля підтримки своїх рідних та близьких в цьому доволі сміливому обряді. В цьому, напевне, й полягає істинна віра – з’єднатися з іншими вірянами в єдиному пориві.