Шкільне самоврядування гімназії ставлять на платформу європейського зразка [ФОТО]

В Золотоніській гімназії відбувся тренінг з освіти у сфері прав людини «Школа –територія прав людини». Участь у заході взяли 30 осіб з числа представників учительського загалу, учнівського самоврядування, батьківської громади та адміністрації.  Для  його проведення до міста завітала робоча група у складі Святослава Ратушняка – експерта Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», учасника робочої групи моніторингу освіти у сфері прав людини в загальноосвітніх навчальних закладах України, автора підручників та посібників з права; Андрія Кінаша – тренера згаданої освітньої програми та менеджера  проекту, члена правління ГО «MART», Наталії  Шляхтур – також експерта, члена цієї ж організації та учасниці робочої моніторингової групи.

Як повідомляють у навчальному закладі, передісторія ініціативи – обрання гімназії місяць тому для участі у Всеукраїнському проекті «Школа –територія прав людини». Реалізований він був Українською Гельсінською спілкою з прав людини та за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні, а відвідати форум мали змогу лише п’ять шкіл з усієї країни.

Програма ж золотоніського тренінгу містила, на перший погляд, традиційні форми  та види роботи: відкриття, знайомство, постановка цілей та завдань, оригінальні руханки, мозкові штурми, теоретичні блоки із введення  в концепцію  прав людини  та засадничі принципи роботи шкільного самоврядування з його структурою, проблемами та перспективами, вивчення шкільної документації, моніторингові дослідження,  кава-брейки, обіди. Однак з перших хвилин роботи учасникам стало зрозуміло: робота буде цікавою і результативною.

У підсумку, за словами педагогів, кожен учасник дійшов висновку: демократична Україна починається з ефективної діяльності учнівського, батьківського та учительського самоврядування, яке має бути не просто задекларованим, а дієвим і результативним. Оскільки наступне покоління формується саме за шкільною партою, то і вчитися правничим секретам слід дуже наполегливо. І не тільки дітям, а так само педагогам та батьками.

– Попереду ж реалізація запланованого, котре змінить життя не лише нашої школи, але й міста та України в цілому, бо навіть море починається з краплі, – резюмують у гімназії.

01 02 03 04 05 06 07 08