Золотоноша налагоджує співпрацю ще з одним німецьким містом

Українсько-німецька дружба на просторах Черкащини та Саксонії поглиблюється і розширює свою географію. Завдяки зусиллям золотоніських та закордонних волонтерів, тривають перемовини про налагодження дружніх контактів з містечком Плауен, що знаходиться на кордоні із Чехією. 63-тисячний адміністративний центр району Фогтланд розташовується зовсім поруч зі Штольбергом, котрий вже протягом півроку надає посильну допомогу Золотоноші.

Ще один крок у розвитку відносин з європейськими колегами золотоніські посадовці здійснили днями на масштабному форумі в Нюрнберзі. Там відбулась перша німецько-українська конференція партнерства між містами. Міський голова Віталій Войцехівський та його заступник Олег Масло дізнавались на успішних прикладах секрети децентралізації, якісного функціонування освіти й науки, а також відвідали практичні семінари щодо енергоефективності та гуманітарної допомоги.

Зібрала крупна зустріч посадовців із 47 українських адміністративних одиниць. Разом з ними участь брали і їхні німецькі колеги із міст-побратимів. До складу нашої команди увійшли головний бургомістр Штольберга Марсель Шмідт та керівник апарату міської адміністрації Райнер Кунц.

konferentsiya-u-nyurnberzi-3-870_650

Відкривали конференцію Генконсул України в Мюнхені Вадим Костюк, а також член Бундестагу Ханс-Йоахім Фухтель. Останній знайомив присутніх із діяльністю міністерства економічного співробітництва та розвитку. Програма форуму розтягнулася на два дні, під час яких було презентовано чимало проектів (втілених та анонсованих) у рамках співробітництва в освітній і наукових сферах. Окремо делегати обговорювали сучасний стан децентралізації та переймали досвід успішних багатосторонніх муніципальних партнерств: Нюрнберг – Харків, Міттенвальде (ФРН) – Старе Място (Польща) – Махнівка (Україна).

– Від організації конференції, чесно кажучи, ми в шоці. В гарному сенсі цього слова, звісно, – ділиться враженнями від поїздки міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. – Доволі інформативно та корисно. Подивилися на досвід інших міст, дізналися чимало нового про виклики децентралізації від президента Національної академії державного управління Василя Куйбіди, провели багато зустрічей із колегами. Люди доволі прості й доступні. Хоча й, дивлячись на успіхи, простими їх у професійному плані назвати складно.

konferentsiya-u-nyurnberzi-2-870_650

За словами Войцехівського, з мером Штольберга українці зустрілися вже як давні друзі. Особливо ж теплі відносини видніються в порівнянні з іншими учасниками. Єдине, що поки що трохи тримає обидві сторони на відстані, – мовна проблема. Цим питанням посадовець обіцяє займатися також. Марсель Шмідт наразі очікує сесію тамтешнього муніципалітету, під час якої сформується команда дітей та депутатів, які перейматимуть досвід вже у Золотоноші.

konferentsiya-u-nyurnberzi-1-870_650

Тим часом до укрансько-німецького дуету має намір додатися третій зацікавлений учасник. Мова йде, як зазначалося вище, про саксонський Плауен. Про цю приємну новину повідомив золотоніський представник організації “Українські партнерства Ерцгебірге” Микола Черінько. Місто для нього зовсім не чуже, адже 25 років тому саме звідти він повернувся з військової служби у складі Групи радянських військ в Німеччині. Головне враження від візиту охарактеризував у декількох словах: “Місто нині впізнати неможливо”. З моменту ліквідації навколорадянського державного утворення НДР ці німецькі землі зазнали чимало змін. Рецепти ж успіху золотонісці намагатимуться переймати тепер одразу у двох населених пунктах.

Німецька преса про візит Миколи Черінька до Плауена

– Можна лише порадіти за наявність таких справді фанатично відданих Золотоноші друзів. Сільвіо Уліг, Леся Щербій, Марко Галлер, Микола Черінько – ті, хто для привнесення до нас чогось нового не шкодують ані часу, а фінансів. Наприклад, у грудні сюди знову приїздить Сільвіо із черговою партією благодійної допомоги. І матеріальною складовою справа зовсім не обмежується. Як виявилось, він ще й активно читає золотоніські ЗМІ, тому вже як фахівець висловив свою пропозицію щодо ролі зовнішнього експерта у формуванні анонсованого Індустріального парку, – розповідає Віталій Войцехівський.

Нагадаємо, на початку травня представники саксонського міста Штольберг завітали до Золотоноші в рамках розпочатої тоді ж співпраці. Презентували сучасний ендоскопічний комплекс для Центральної лікарні та пообіцяли сприяти двосторонній та всеосяжній роботі обох міст у найрізноманітніших сферах. З того моменту німецькі партнери поверталися до міста вже неодноразово: у липні надали чимало гуманітарної допомоги для Пожежної частини, лікарні та Соціального центру, а у вересні відвідали фестивальні заходи з нагоди Дня міста. Переймати досвід на практиці їздила нещодавно й золотоніська делегація посадовців та фахівців різних сфер.