Скільки золотонісцям треба грошей для життя? [ВІДЕО]

Один з головних показників державного соціального добробуту – заробітна плата її громадян. Зовсім не дивно, адже комфортно жити — це добротно вдягатися, гарно харчуватися, слідкувати за своїм здоров’ям, без проблем оплачувати комунальні, транспортні, телекомунікаційні послуги, купувати нагальні меблі та техніку, якісно навчати дітей, відпочивати, відкладати на крупні придбання (нерухомість, автомобілі) і накопичувати, як то кажуть, “на чорний день”. Іншими словами, заробляти рівно таку суму, аби вистачило на все, та ще й трохи залишилося.

Це – звичайні догми громадянина будь-якої країни. Опустимо картинку того, скільки ми, українці, вкладаємо своєї праці, або ж часу й сил на справді ефективне навчання (а не “для папірця”). Не будемо згадувати й часом вкрай нераціональні споживчі тенденції (купити водонепроникний сьомий iPhone, аби не ошпарити його окропом під час запарювання “Мівіни”). Чи отримуємо ми справді гідну зарплату – питання риторичне і варте написання цілих книжок. Зупинимося на тому, що цікавить наразі питання єдине – скільки нам всім не вистачає для комфортного життя в нинішніх реаліях?

Існує безліч досліджень та даних Держстату щодо середніх зарплат, споживчих кошиків та інших штучних мірил щастя. Країна одна, та регіони різні. Відповідно й рівень заробітків, ціноутворення чи життєві планки. Задля наочності автори проекту “Золотоноша говорить” розпитали безпосередньо у містян – які доходи вони вважають нормальними сьогодні, у листопаді 2016 року?