Зберегти мандат: як “віртуальні” депутати беруть участь у житті громади

Черговою істерикою народного депутата Владислава Голуба, до яких вже дано звикли золотонісці, завершився минулий пленарний тиждень у стінах Верховної Ради України. Емоційно закликавши колег та Уряд не надавати Золотоноші коштів для реконструкції системи водовідведення, парламентар зустрів у кулуарах свого головного ворога, на боротьбу з котрим, як здається, він витрачає левову частку свого робочого часу та депутатського фонду.

Віктор Полозов з’явився на економічній мапі країни давно. Успішний бізнесмен, співзасновник холдингу, котрий об’єднав в собі чималий науковий потенціал пострадянських країн, потрапив до Золотоніщини і з тих пір сприймає її як рідну домівку. За цей час встиг збудувати тут олійний завод в Антипівці та відновити колись потужну ферму. Перейнявшись місцевим життям, пробував себе і в політиці. Ще в 2014 році намагався балотуватися на вибори у ВР, проте тоді ЦВК підприємця до кампанії не допустила.

Те голосування на території Лівобережної Черкащини взагалі відзначилося чималою кількістю дивовижних явищ та несподіванок. Перші постмайданівські вибори, мавши стати лакмусовим папірцем вітчизняних змін, з точністю повторили колишні хвороби української політики. Три Даценки у списку для голосування, чималі кошти на агітацію та безліч скандалів подарували крісло у парламенті невідомому до того часу місцевим Владиславу Голубу. Молодий та амбітний політик під кольорами БПП та з покровительством впливових батька й тестя, багатьом здався тим самим новим обличчям вже зовсім іншої країни.

datsenko

Три Даценки на виборах 2014 року, як калька “змін” у вітчизняній політичній системі

Віктор Полозов, тим часом, у розпачі не перебував, далі продовжуючи свою діяльність. Паралельно доволі легко став депутатом вже обласної ради. Золотоноша проголосувала за давно відомого земляка ледь не одностайно. Нині і містяни, і експерти твердо пророкують подальші спроби підприємця балотуватись вже до Верховної Ради на наступних виборах, адже підтримку має той чималу. І, що найголовніше, декларується вона зовсім не чорнилами на безкоштовних газетах.

Не влаштовує, звісно ж, подібний стан справ депутата діючого. На фоні катастрофічної втрати рейтингу (хоча і без цього тоді, в 2014-му, Золотоноша проголосувала за Леоніда Даценка) Владислав Голуб оголосив ледь не священну війну і Полозову, і очільнику Золотоноші Віталію Войцехівському. Останньому, окрім дружніх відносин з бізнесменом, судячи з усього, парламентар не може пробачити свою поразку під час минулих виборів. Озброєння нехитре та типове для України – кишенькова газета та веб-сайт, на які, за орієнтовними підрахунками, витрачається ледь не півмільйона гривень щомісяця. Звідки такі гроші і хто їх надає, гадати марно, проте віднедавна нардеп отримав змогу провадити свою священну війну не лише епістолярно.

Козирі народному обранцю Полозов буквально поклав до рук, отримавши посаду виконувача обов’язки директора «Укрхімтрансаміаку». Наголошував усіма способами Голуб про непрозорість такого призначення. Головна ж претензія – російське громадянство та російський бізнес підприємця. Як громадянин Росії міг стати депутатом Черкаської обласної ради – питання інше. Проте популізм народного депутата на антиросійських настроях звісно ж вартий занесення до енциклопедій. Зіграв парламентар на найбільш делікатних почуттях українців, тому звільнення Полозова таки добився.

Разом з тим, всупереч сподіванням виборців, встиг ще й епатажно потупцюватися на кістках свого головного конкурента. Зустрівши його у п’ятницю в кулуарах Верховної Ради, довго і не зовсім зрозуміло для чого переслідував із камерою в руках, провокуючи образливими вигуками про кремлівського прихвосня. Мета, якщо говорити точніше, зрозуміла – гаряче відео має просто розірвати його аудиторію у Facebook, додавши сотню схвальних «лайків» від фанатів невблаганного борця з корупцією.

Не менш цікавими є і відгуки на цій сторінці. Так, у коментарях до відео Владислав Голуб встиг похизуватись про те, як бігає «за покемончиками у ВРУ».

03

Епатажна погоня із камерою в руках викликала чимале позитивне збурення “френдів” політика у Facebook

Депутат без громади

Достойна поведінка народного обранця із вищою освітою, проте в цьому випадку, якщо судити послідовно, цікавить навіть не це. Про юнацький характер парламентаря балачки в Золотоноші ходять давно, а от той факт, що антикорупціонера чомусь цікавить лише одне стратегічне підприємство, дивує багатьох. Звісно, можна списати на обізнаність у справах свого округу та турботу про нього. Але в цьому випадку ще більше дивує, чому Золотоноша фігурує у народного обранця лише в такому ключі?

Міський басейн, резервуар чистої води, майбутній Гідропарк, оновлення колектору водовідведення – щодо цих об’єктів чимало золотонісців мають наразі одне питання: де весь цей час був їхній народний обранець? Помітили його лише одного разу, коли після складного процесу виділення коштів на басейн, депутат моментально встиг прозвітуватися у Facebook про «своє сприяння». Чим, до речі, дуже насмішив людей обізнаних.

Більше того, тепер нардеп, котрий вже більше півроку не з’являється у місті свого округу, ігноруючи запрошення та листи від громадських активістів і депутатів, ще й вимагає… не виділяти коштів на реконструкцію системи водовідведення на вулиці Шевченка. Тієї системи, що давно вижила свій термін і двічі відзначилась масштабними аваріями цього літа. Гроші, мовляв, моментально розкрадуться Войцехівським та його «підкнязиками». Окремо закликав негайно призначити вибори міського голови Золотоноші та міської ж ради.

basejn

Початок будівництва міського басейну, котрому, як раптово виявилось, “посприяв” народний депутат

Зруйноване місто

Історія, втім, не нова. Мантри про зубожіле місто, яке буквально цвіло і пахло до 2010 року, золотонісці вже встигли вдосталь начитатися у численних випусках «Черкаського кур’єру». Підспівує політику і відоме у дуже вузьких колах інтернет-видання «Дзвін». Леонід Даценко, котрий став жертвою політтехнологій у 2014-му, виявився діячем великодушним, адже нині не втрачає моментів тиснути на золотоніських владців в унісон з народним депутатом. Чимало шуму наробила нещодавна публікація за всіма законами пропаганди із заголовком про наміри золотоніської влади будувати колектор прямо взимку, під час морозів. Про те, що майбутні торги на ProZorro можуть мати на меті закупівлю матеріалів за кошт першого траншу, ні в кого ж, звісно, навіть думок не виникло. Так не цікаво. Так політичну сенсацію, в решті решт, не напишеш.

Другий аргумент Владислава Голуба щодо недоцільності будівництва системи водовідведення в місті полягає у 100 мільйонах гривень із очисних споруд, що «осіли в кишенях місцевих корупціонерів та тих, хто прикриває їх оборудки». Знову ж таки, опустимо момент, коли кваліфікований юрист не знає, що замовник робіт – Управління капітального будівництва. Місто ж приймає на баланс об’єкт лише після завершення зведення. Опустимо також в черговий раз збільшену суму. До цього звикли також. Як і до 200-метрових ялинок у всім відомій трагічній публікації в підконтрольній газеті.

Цікавить інше: як це послідовний антикорупціонер не згадує про відкриті кримінальні справи щодо кумедного часткового очищення річок Суха Згар і Золотоношка торік? Тоді, нагадаємо, все здійснилося просто блискавично. Депутат посприяв, кошти в кінці року треба негайно освоїти, тому й ударними темпами районна влада «очистила» річку, навіть не дочекавшись початку повного запуску очисних. А здійснили це, як повідомляли ще тоді черкаські журналісти, дуже просто і практично – двома бульдозерами, лишивши забруднені відходи прямо на береговій лінії. Все б нічого, та вартість робіт склала 5 мільйонів гривень. За канавку, вириту двома тракторцями. Кримінальна справа, до речі, відкрита. Як і стосовно масової заміни вікон у районних школах. Про це ж, чомусь, говорити не прийнято. Модно лише щотижня публікувати емоційні розповіді про масштабні розкрадання у Золотоноші, не забуваючи відзначати тегом Юрія Луценка. Так, напевне, на душі спокійніше. І статусу більше надає.

Реакція місцевих

Міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський, тим часом, реагує на це все аж занадто спокійно. Після численних перевірок за запитом нардепа від усіх органів, які тільки можна уявити, імунітет до кулуарних воєн в посадовця склався чималий. Коментує навіть дещо по-філософськи. Мовляв, дуже добре, що народний депутат привселюдно озвучив протест про фінансування будівництва колектору. Тепер не зможе, як бувало раніше, приписати заслуги виділення коштів своєму парламентерському таланту.

Разом з тим, ще й дякує існуванню системи закупівель ProZorro, котра рубає під корінь будь-які популістичні звинувачення. За словами посадовця, йому абсолютно байдуже, хто виграє конкурс на закупівлю матеріалів. Головне – якісна робота. Електронна ж система дозволяє все здійснити максимально відкрито.

Особливо ж у стінах виконкому збентежені після нещодавнього робочого візиту до Горішніх Плавнів (екс-Комсомольськ). Тамтешні посадовці автором ледь не кожного нового об’єкту називали місцевого народного депутата Жеваго. Мовляв, переймається округом і кошти всіма правдами та неправдами дістає. Аналогічна ситуація на півдні Черкащини. Нині Кабмін вже готує транші на декілька об’єктів Умані та Христинівки. Все – завдяки іншому обранцю, Антону Яценку. І можна сто разів роздумувати про колишню партійну належність. Результат – ось, що визначає діяльність нардепа.

ochy-shhennya-richky

Легендарне 5-мільйонне зимове очищення золотоніських річок

Перспективи

Тим часом, дивлячись наперед, пророкуємо, що 197 виборчий округ на наступній кампанії загрожуватиме ситуація вже відома. Золотоноша голосує за одного, на парламент претендує інший. Все дуже просто. Нашому народному обранцю на рейтинг у окрему взятій Золотоноші начхати в принципі. Своє молодий і амбітний політик, на його оптимістичні сподівання, візьме на Канівщині, для якої працює активно, а також на Золотоніщині, котру дивовижним чином очолює його екс-довірена особа Олександр Лісовий. Проте й, в разі чого, і нам не звикати будувати місто самотужки. Хіба ні?

Інше питання до очільників президентської політсили – БПП. Не зважаючи на потік «зради» та протестних настроїв, люди, котрі задіяні у безпосередній діяльності органів місцевого самоврядування, констатують в один голос – такого за свій вік ще не бачили. Мається на увазі безпрецедентні виділення коштів на різноманітні об’єкти інфраструктури в різних куточках країни. Так, незважаючи на тарифи і «де долар по 8», Україна потроху розбудовується. Чи не тут варто шукати народної підтримки? Тут. А от те, як цю підтримку буквально вбивають молоді амбітні депутати, варте уваги.

Думки-думками, а фактаж наочний маємо. Якщо на колишніх місцевих виборах у Золотоноші БПП завдяки імені міського голови переміг із колосальним відривом, то у Золотоніському районі, де активно провадить діяльність однопартієць, отримав фіаско. Це й привід для аналізу, до речі. Кому країна, а кому – власні рейтинги та бонуси від мандату.