156-й зенітний ракетний полк відзначив свою 55-ту річницю [ФОТО, ВІДЕО]

Площа перед парком Шевченка минулого тижня приймала урочистості з нагоди 55-ї річниці з дня утворення 156 зенітного ракетного полку Збройних сил України. Підрозділ, котрий весь свій вік стояв на сторожі східних рубежів країни, два роки тому змушений був залишити свої бази для реальної оборони країни. Віднедавна головним місцем прописки, окрім бойових завдань в зоні АТО, стала Золотоноша, де раніше розташовувалася аналогічна бригада. 

Привітати колектив військовослужбовців прибули представники командування Повітряних Сил, місцеві владці із Золотоноші та навколишніх районів, активісти громадських організацій, місцеві жителі та духовенство. Традиційно згадували події становлення та бойової діяльності частини, її історію, а також людей, котрі за три майже три роки пройшли доволі тернистий та нервовий шлях.

Військова частина А1402 до початку війни розташовувалась у Донецьку. Опинившись в оточенні сепаратистськи налаштованих мешканців, військовики змушені були діяти швидко, але не похапцем. Це, як і особиста витримка кожного, дозволило врятувати і техніку, і особовий склад від захоплення. На озброєнні вартових неба є чимало високотехнологічної зброї і техніки. Людина з вулиці ними все одно б не скористалася, але вже на початку заворушень було зрозуміло, що поява іноземних спеціалістів, здатних використати техніку підрозділу проти України, — справа часу. Тож наказ зніматися з постійних місць дислокації не забарився.

Після довгого перебування фактично у полі вздовж лінії фронту, для підрозділу нарешті знайшли місце основного базування, розпочавши процес передислокації у Золотоношу. Приїздили сюди у жахливі умови, адже військове містечко під час процесу демілітаризації режиму Януковича перетворилося у справжні руїни. За цей час власними титанічними зусиллями, а також за допомогою місцевих комунальних служб та небайдужих золотонісців територія частини змінилася суттєво.

Нині ж, за словами командира полку Олега Василенка, виконання військового обов’язку, що відзначається завжди високим рівнем, підтримка та примноження традицій полку – основні складові успішної діяльності підрозділу. Оцінка зовсім не самовпевнена, адже за зразкову службу декілька десятків військовослужбовців та працівників ЗСУ на святі нагородили відзнаками Міністерства оборони, начальника Генштабу та командувача Повітряних Сил.

За словами головного інженера зенітних ракетних військ полковника Дмитра Бурдики, протягом років особовий склад частини, опановуючи різні засоби знищення повітряного противника, демонструє високі тактичні уміння та підтримує належний рівень боєздатності і боєготовності.

Закінчився ювілей днем відкритих дверей у самому військовому містечку. Тут відвідувачі мали змогу познайомитись з озброєнням та військовою технікою, переглянути показовий виступ з рукопашного бою, відвідати оновлений медичний пункт, а також побувати на товариському футбольному матчі.

Фото: Міністерство Оборони України

01-870_650 02-870_650 03-870_650 04-870_650 05-870_650 06-870_650 07-870_650 08-870_650 09-870_650 10-870_650 11-870_650