Вчимося бути медіаграмотними!

Не підпадати під вплив пропаганди, розрізняти піар та рекламу, пропаганду і контрпропаганду, не вестися на маніпуляції у меді – всього цього навчалися учасники Всеукраїнської школи медіаграмотності, що проходила у вересні у Бердянську.

Організатори проекту – Молодіжний клуб «Співдружність», за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні – зібрали активну учнівську молодь та педагогів з усієї країни задля поширення базових знань у сфері медіа, ознайомлення учасників з найрозповсюдженішими видами маніпуляцій і пропагандою, а також надання їм базових інструментів перевірки інформації та критичного мислення.

Учасником Всеукраїнської школи за сприяння служби у справах дітей, молоді та спорту стала 11-класниця з нашого міста – учениця ЗОШ №6, волонтер Золотоніської міської молодіжної ГО «Центр розвитку молоді»  – Анастасія Артіщева.

Протягом тижня учасники школи брали участь у тренінгах з розвитку критичного мислення, квестах, дебатах, панельних дискусіях з експертами у сфері медіаосвіти та провідними журналістами, які наголошували на необхідності аналізувати інформаційні потоки, які оточують людину та розкривали секрети, як не стати жертвою маніпуляцій у ЗМІ та мережі Інтернет. Адже за даними Національної спілки сімейних асоціацій (UNAF), неповнолітня аудиторія щорічно проводить 154 годин якісного часу  з батьками, 850 годин – з учителями, а контактують з різними екранними медіа – 1400 години!

На думку Анастасії, медіаосвіта має стати важливим напрямком виховної роботи з молоддю, адже ми живемо в інформаційному суспільстві, де важливим вже є не просто вміння знайти необхідну інформацію, а правильно її оцінювати та не підпадати під вплив негативного медіаконтенту.

Уже p жовтня у навчальних закладах міста Анастасія планує провести ряд навчальних тренінгів для молоді та поширювати знання, отримані під час Школи.

 

Оксана Червʼякова 

медіа школа-1 медіа школа-2 медіа школа-3 медіа школа-4