Золотоноша завершила фестивальні вихідні [ФОТО]

Всеукраїнський Фестиваль чорнобривців учетверте пройшов минулої суботи у місті Золотоноші, яке обрало ці квіти своїм оберегом.

Цьогоріч свято отримало й міжнародну складову: участь у ньому взяли гості з Німеччини – представник міста Штольберг, яке незабаром має стати побратимом Золотоноші, Марк Галлер, активісти організації «Німецькі друзі Ерцгебірге в Україні» Сільвіо Уліх і Леся Щербій, представники пожежної частини району Ерцгебірге Хайко Пітч і Ріхарт Фурт. – розповідає Прочерк.

Втім, на самому початку дійства німців посвятили в… українці. Гості з Саксонії мужньо скуштували з української шаблі горілки та вдягнулися у вишиванки.

фестиваль

фестиваль

Після цього їх уже було не відрізнити з-поміж сотень золотонісців та гостей міста, які взяли участь у параді вишиванок, що пройшов центром Золотоноші.

фестивальЩороку місто буквально потопає у чорнобривцях. Рекордний 4-метровий вінок із осінніх квітів та колосків було покладено до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку.

фестиваль

– Усе, що відбувається в нашому місті, – це результат праці золотонісців – розумних, креативних, – сказав журналістам ініціатор проведення фестивалю, міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський.

фестиваль

– Мабуть, сама природа нас підтримує – щороку в день проведення Фестивалю чорнобривців гарна погода, – додав мер. – Ми вже жартуємо, що коли треба буде, щоб погода налагодилася, треба проводити цей захід – тоді все буде добре! Ви ж самі бачите, як це свято згуртувало людей, скільки щасливих облич! Саме заради цього в нас і виникла 4 роки тому ідея таким чином дарувати людям радість.

Тим часом, у міському парку ім. Шевченка було не проштовхнутися. Тут – і виставки народних майстрів, і майстер-класи, і шахові змагання.
фестиваль
Як і торік, чарівні юні панянки роздавали гостям свята букетики з чорнобривців.
фестиваль

фестиваль

Ініціатор цього креативного дійства, депутат облради та голова облорганізації Аграрної партії Віктор Полозов зізнався, що цілий рік із нетерпінням очікував свята Чорнобривців.

– У житті й роботі кожен із нас долає різні смуги. А тут – усі люди добрі, позитивні! – сказав Віктор Олександрович. – Думаю, що саме гарний настрій – головне в цьому фестивалі. На таких заходах ми вчимося позитивному ставленню до життя, тому вони необхідні. Золотоноша показує гарний приклад іншим містам України.

Гостем свята був і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Він мав дуже щасливий вигляд, не випускав із рук букетик чорнобривців і час від часу вдихав їхній аромат.

фестиваль

– Для мене Золотоноша – особливе місто. По-перше, тут я розпочав трудову діяльність. По-друге, тут навчаються мої сини. Я дуже багатьох знаю, з кожним є про що поговорити. Таке спілкування дозволяє глибше, об’ємніше розуміти, які процеси відбуваються в області, – сказав Юрій Олегович.

фестиваль

На парковій естраді відбувся концерт і нагородження учасників різноманітних конкурсів – на найкращий вірш (перше місце поділили Марія Рибалка і Яна Запорожець), найкраще коротке оповідання про Золотоношу (Вікторія Пономаренко), вокальний конкурс (лауреат – фольклорний колектив із Переяслава-Хмельницького), конкурс на найкращу квіткову композицію (золотоніська ЗОШ №3), на найкращі малюнки на папері (Марія Гаркавенко), вишиванку (сім’я Сивухіних), пироги з фруктовою начинкою, костюм «чорнобривчика» тощо. В останніх двох конкурсах, а також у конкурсі малюнку на асфальті, відзначили всіх учасників.

фестиваль

Переможцям нагороди вручили голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, міський голова Віталій Войцехівський, перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко, представники німецької делегації, численні меценати.

фестиваль

– Сьогодні на фестиваль зібралося більше 50 журналістів з різних куточків України, – зазначив Сергій Томіленко. – Всі вони відгукуються про це свято як про надзвичайно душевне й близьке по духу кожному українцеві. Вітаємо Золотоношу також із особливим святом – 440-ою річницею від першої згадки цього міста і історичних документах!

фестиваль

Родзинкою свята став юнацький Фестиваль патріотичної пісні «Героям слава!», який проходить у Золотоноші вдруге.

фестиваль

Склад журі – як завжди зірковий: це народні та заслужені артисти України Анатолій Гнатюк, Юрій Васильківський, Ніна Мирвода, представники молодіжної сцени – столичний репер Вадим Варфоломєєв (CrazyMass), лауреатка Слов’янського базару Ганна Твердоступ. Незмінним членом журі є відома золотоніська письменниця, журналіст «Прочерку» Ніна Жук. До складу журі нині вперше приєдналася заслужена артистка Астрая.

Крім офіційних нагород, відбулося вручення подарунків від меценатів фестивалю.Так, вокальний ансамбль «Діти Донбасу» із Авдіївки отримав подарунки від Золотоніської міської ради, 5-річна Марія Самовол із Гельмязова – від депутата обласної ради Віктора Полозова, Анна Фоменко із Золотоноші – від його колеги по депутатському корпусу Владислава Кулініча, Анна Педченко із Новодмитрівки – від холдингової компанії «Петрус», дитяча естрадна студія «Карамель» із Черкас – від черкаської бісквітної фабрики, Анастасія Мурміль із Бучі Київської області – від голови ОДА Юрія Ткаченка, Катерина Гігійчук з Переяслава-Хмельницького – від німецької делегації, Марина Радченко із Золотоноші – від міського голови Віталія Войцехівського.

Утім, сама можливість виступити на престижній фестивальній сцені для багатьох значила дуже багато.

фестиваль

У конкурсі патріотичної пісні «Героям слава!» ІІІ премію (2 тис. грн) поділили між собою Дар’я Максимчук і Анастасія Сорочан (обидві з Києва), ІІ премію (3 тис. грн) отримали Ольга Тюніна з Києва та Дар’я Середа з Переяслава-Хмельницького, І премію (5 тис. грн) – Валерія Кристюк з Переяслава-Хмельницького та Катерина Кість з Києва.

А гран-прі фестивалю (10 тис. грн) дісталася дуетові сестер Аріани і Мідеї Наруцьких із Києва.

фестиваль

Й, щиро кажучи, було за що!

Утім, без подарунків не залишилися й інші учасники фестивалю.

Майстерність учасників Фестивалю патріотичної пісні вражала. Багато хто з глядачів не міг утримати сліз…

фестиваль

… але до пізнього вечора біля сцени було людно – із захватом за пісенним дійством спостерігали і старі, і малі.

Завершилося свято гала-концертом київських зірок – членів журі фестивалю «Героям слава!»

фестиваль