Німецька делегація залишилась задоволеною міською «первинкою» та обіцяє допомогу [ФОТО]

Черговий візит представників саксонського міста Штольберг до Золотоноші, що відбувся в рамках розпочатої нещодавно плідної співпраці, відзначився подальшим ознайомленням іноземців із нашою інфраструктурою. Якщо протягом перших відвідин делегати з Євросоюзу детально вивчали технічне оснащення Центральної районної лікарні, Пожежної частини та Центру соцдопомоги, то сьогодні завітали до амбулаторій Центру первинної медико-санітарної допомоги, а також суттєво заглибились у комунальні нюанси.

На 28 вересня між українською та німецькою сторонами заплановане підписання повноцінного меморандуму, а приїзду на початку місяця слугував анонсований фестивальний вік-енд у Золотоноші, котрий збирає чимало гостей з багатьох регіонів країни. Вже сьогодні у Парку Шевченка стартував Всеукраїнський фестиваль патріотичної пісні, а завтра він доповниться ще й фестивалем чорнобривців. Познайомитись із культурним життям й вирішили закордонні делегати – асистенти проекту “Українські партнерства Ерцгебірге” Сільвіо Уліг та Леся Щербій, уповноважений представник муніципалітету Штольберга Марко Галлер та фахівець-рятувальник Хайко Пітч. Вони за декілька місяців стали вже ледь не друзями для місцевих.

П’ятниця – день більш розвантажений у запланованій програмі міського дозвілля, тому саме цей гості вирішили присвятити роботі. Перш за все, об’їздили амбулаторії первинної медицини, про які чимало чули від українських колег та з публікацій у ЗМІ. Довіряти у Європі звикли лише своїм очам, тому впевненість у місцевих медичних змінах підтвердити для себе вирішили одразу.

Приїхали, як зазвичай, не з порожніми руками. Влітку, нагадаємо, німецькі партнери спершу подарували ЦРЛ сучасний ендоскопічний комплекс, а трохи згодом – комплекти обладнання золотоніським рятувальникам. На черзі партія ліжок та шприців для лікарні, відправлення яких потребує серйозної логістики, а поки що з собою гості привезли п’ять комп’ютерів для первинної амбулаторії на Благовіщенській.

vizy-t-nimets-koyi-delegatsiyi-02-870_650

Самим спогляданням та спілкування із медперсоналом справа не обмежилась, адже зовсім не відмовились делегати і від профілактичного огляду сімейного лікаря. В цілому враження про запровадження системи первинної медицини мають дуже позитивне. Зазначають, із власного досвіду, що на все потрібен час, і обіцяють активно взятися за технічну допомогу Центру. Особливо ж наголосили на професіоналізмі українських лікарів, яким просто не вистачає сучасного професійного устаткування.

vizy-t-nimets-koyi-delegatsiyi-01-870_650

Після відвідин “первинкою” німецькі гості відправились вивчати матеріально-технічну складову золотоніської комунальної сфери. Тут особливо відзначили вчасний та несподіваний для них поступовий перехід міста на альтернативні джерела опалення.

Як повідомлялось раніше, дебютна зустріч із представниками Штольберга відбулася ще на початку травня. Співпраця, завдяки довгим перемовинам посадовців Золотоніського виконкому з німецькою стороною, розпочалася трохи згодом, коли було задекларовано, що діяльність гостей у Золотоноші одним візитом не обмежиться. Мета конкретна – налагодження двосторонньої та всеосяжної роботи обох міст у найрізноманітніших сферах.

Окремо німецька сторона влітку запросила міських фахівців до відвідин їхнього міста. Там золотонісці знайомитимуться із комунальною сферою, а також принципами безвідходного побутового виробництва, що в певній мірі вирішує і екологічні, і енергетичні проблеми.