Чоловік, що застрелив людину на полі, уник відповідальності. Родина претензій не має [ДОКУМЕНТ]

Бізнесмен із Золотоніщини, який рік тому застрелив чоловіка на полюванні, уник кримінальної відповідальності. Винуватець загибелі не отримав навіть умовного строку. –  інформує видання “ІнфоМІСТ“. Мова йде про резонансне вбивство 27-річного Володимира Степіки, яке сталося на кукурудзяному полі в ніч з 2 на 3 вересня 2015 року.

Трагедія сталася, коли група осіб полювала на дикого кабана на полі поблизу села Бакаївка, Золотоніського району. Фатальний постріл зробив підприємець із Золотоніщини, директор та засновник ПП “Компанія Зелена Діброва”, бізнесмен, який займається сільським господарством та лісозаготівлями, Задорожній Іван Володимирович.

Опісля суд встановив, що 2 вересня 2015 року обвинувачений прибув на місце полювання – кукурудзяне поле поблизу с. Бакаївка. При собі мав зареєстрований мисливський карабін. Близько 23 години під час незаконного полювання на полі почув звуки характерні для пересування живої істоти та, сприйнявши її за дикого кабана, здійснив постріл, в результаті якого влучив в голову Володимира Степіки. Від ушкоджень потерпілий помер на місці.

Про скоєний злочин наступного дня повідомив в поліцію товариш вбитого, який знаходився з ним на полі. Після того, як товариша було вбито, він втікав та переховувався до ранку, полишивши на місці події транспортний засіб (скутер). Лише за кілька днів і було затримано підозрюваного, разом з ним на незаконному полюванні перебувало ще як мінімум дві особи.

Після трагічних нічних подій “стрілець” не повідомив про подію правоохоронців, намагався приховати тіло загиблого та знищити речові докази. Про це йдеться в ухвалі Золотоніського міськрайонного суду від 8 вересня 2015 року, коли суд обирав міру запобіжного заходу.

суд

Незважаючи на клопотання слідчого та прокурора, суд обмежився лише домашнім арештом вбивці. В обґрунтуванні такого рішення суд серед інших причин назвав і “сталі соціальні звязки” підозрюваного.
суд

Кримінальна справа плавно перекваліфіковувалася слідчим національної поліції з ст. 115 (умисне вбивство) на ч. 1 ст. 119 ККУ (вбивство з необережності). Згодом і представник прокуратури погодив клопотання на звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням сторін.

Вже 14 грудня 2015 року Золотоніський міськрайонний суд приймає ухвалу, якою на підставі ст. 284 та 286 Кримінально-процесуального кодексу звільняє від відповідальності вбивцю у зв’язку з його примиренням з потерпілими та закриває провадження.

Відзначаємо, що згідно ст. 286 КПК клопотання на закриття провадження готує представник прокуратури, це також дає підстави не проводити досудове розслідування у повному обсязі. Відтак після набуття чинності ухвали через 7 днів після її прийняття апеляційної скарги до апеляційної інстанції не було подано. Бізнесмен, який скоїв вбивство з необережності, не поніс навіть умовного покарання.

суд

Потерпілі, мати та дружина вбитого, в судовому засіданні визнали примирення та заявили, що підозрюваний повністю відшкодував матеріальну та моральну шкоду, і претензій до нього не мають. Сам підозрюваний в судовому засіданні визнав свою вину повністю та заявив, що щиросердно розкаюється в тому, що сталося.

суд