Ургентні пакети: ініціатива золотоніських депутатів вже стає в нагоді пацієнтам ЦРЛ

26 липня на сесії міської ради були виділені кошти на придбання пакетів з ліками першої допомоги для ургентних хворих, які потребують термінового операційного втручання. З того часу минув місяць і журналісти вирішили поцікавитися, як сприйняли таке нововведення медичні працівники та пацієнти центральної районної лікарні.

За весь час, протягом якого тут працює старша медсестра хірургії Неля Швець, влада вперше надала подібну допомогу. Відділення отримало 22 пакети, 13 з яких уже успішно використані. Стосовно ж зручності та необхідності подібної практики не виникає сумнівів ні в кого.

– Ось нещодавно трапилася така ситуація: чоловікові похилого віку терміново потрібна була ампутація кінцівки. Коштів на операцію у нього не було. Саме у таких безвихідних ситуаціях і надаються пакунки з необхідними медикаментами, – розповідає кореспонденту тижневика «Златокрай» медпрацівниця. – Більшість ургентних хворих надходить до лікарні у непритомному стані і не має змоги не те, що оплатити витрати на операцію, а навіть повідомити особисті дані. Їм потрібна саме невідкладна допомога, яку ми тепер можемо забезпечити.

За словами Нелі Швець, перші пацієнти, які вже отримали пакети, до останнього не вірили у безкоштовність цієї пропозиції. Лише цікавилися, куди ж таки потрібно сплачувати кошти. Нині хворі, що скористалися подібною послугою, дуже задоволені якістю медичного обслуговування. Пані Юлія з Благодатного потрапила до лікарні з гострим апендицитом о 2-й годині ночі і зовсім не очікувала на подібний сюрприз. Тоді, згадує, сильно переймалася, де в такий час дістати усе необхідне для оперування. Майже всі пацієнти солідарно висловили думку про те, що це дійсно той випадок, коли допомога відчутна не на словах, а на ділі.

Видача безкоштовних ліків для ургентних хворих у хірургічному відділенні ЦРЛ не обмежується лише жителями нашого міста. У хірургії вже пролікували декілька осіб з інших районів. Особливо пакети першої допомоги знадобились днями жертвам страшної аварії біля Мельників, що на Чорнобаївщині. Внаслідок автопригоди із мікроавтобусом днями постраждали аж 11 осіб. Усі вони (крім однієї пасажирки) – екс-бійці батальйону «Торнадо»,  які поверталися до Києва з Маріуполя, де поминали побратима. Потерпілих відразу госпіталізували до найближчих лікарень – двох до Золотоніської та дев’ятьох до Чорнобаївської центральних районних лікарень. Жінка (колишній боєць «Миротворця») від отриманих травм померла. Обох золотоніських екстрених пацієнтів, родичі яких проживають далеко за межами Черкащини, необхідними медикаментами забезпечили відразу ж.

Одного з них вже направили до обласного центру, а житель Дрогобича (Львівська область) Євген Українець нині продовжує лікуватись у Золотоноші, перебуваючи у реанімаційному відділенні. Завітала до нього днями і делегація з Черкаської ОДА на чолі із Юрієм Ткаченко, перед цим офіційно відкривши нове відділення гемодіалізу на базі ЦРЛ.

zolotonosha

Фото: aktsent.com.ua