Черкащина розпочинає сезон полювання на дичину

На території області з 13 серпня розпочнеться сезон полювання на пернату дичину, котрий триватиме аж до 31 грудня.

За повідомленням Державної екологічної інспекції, полювати можна на качок (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крехів, нерозня, креха середнього, каменярки, казарки білощокої та червоноволої), лиску, норця великого, куликів (крім кулика-сороки, баранця великого, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, баранця великого), гусок (сіру, білолобу велику, гуменника), голубів (крім голуба-синяка), вальдшнепа, перепела.

Днями полювання визначені середа, субота та неділя. Дозволяється подібна діяльність лише при наявності посвідчення мисливця, щорічної контрольної картки обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита, дозволу на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл), відповідного дозволу на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання, паспорту на собак мисливських порід.

Також в установі наголошують, що особи, винні у незаконному полюванні, відповідатимуть згідно чинного законодавства України. За порушення правил та термінів полювання існує адміністративна відповідальність за статтею 85 Кодексу адмінпорушень. Вона передбачає накладання штрафу від шести (102 грн.) до шістдесяти (1020 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб  – від 30 (510 грн.) до 90 (1530 грн.).

Крім того, згідно статті 248 Кримінального Кодексу, якщо заподіяно істотну шкоду, зафіксоване незаконне полювання в заповідниках чи інших об’єктах природно-заповідного фонду, полювання на представників Червоної книги України, санкції можуть сягати від 1700-3400 гривень. Існує й варіант обмеження волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого. Якщо ж злочин вчинений з використанням службового становища, за попередньою змовою групою осіб, способом масового знищення фауни, чи особою, раніше судимою за подібне, готуватись слід штрафу 3400-6800 гривень, обмеження волі до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

Наостанок Екоінспекція звертається до всіх небайдужих громадян, аби ті в разі виявлення фактів браконьєрства на території Черкащини, телефонувати на «гарячу лінію» /0472/ 63-09-87, 38-46-02.