Золотоноша шукає шляхи боротьби із крадіями телефонних дротів

У місті знову спалахнув вірус крадіжок телефонних дротів. Лише за минулий місяць зловмисники позбавили зв’язку понад 520 золотоніських абонентів. Вже за червень правоохоронці зафіксували 11 епізодів таких злочинів. За словами начальника Золотоніського відділу поліції Олександра Охріменка, у минулому році  їх сталося 48, у результаті – 30 кілометрів вкраденого дроту і мільйонні збитки «Укртелекому».

Ця сумна статистика, яка має плачевну тенденцію до зростання, змусила зібратися у кабінеті Віталія Войцехівського голів постійних депутатських комісій – Валерія Федорця, Ігоря Неліна, Олексія Слюсаря, Віктора Жорнового, Володимира Короленка, Андрія Штанька, Валентину Боченкову та власників легальних пунктів прийому металу. Зустріч відбулася також за участі згаданого вище Олександра Охріменка, головного інженера комунікаційних послуг цеху №7 ПАТ «Укртелеком» Сергія Коржа.

Як зауважив міський голова, незважаючи на неодноразові зустрічі з приймальниками металобрухту Олегом Левченком, Михайлом Білецьким, Олексієм Строканем, Сергієм Валовим і їхніми обіцянками про готовність до співпраці, крадіжки дроту у місті не припиняються. «Ми не проти бізнесу, але в рамках закону», – зазначив головуючий на зібранні.

– Нині, у період реформування поліції, навантаження на працівників лягло просто колосальне, – констатував Олександр Охріменко. – Замість того, аби займатися важливішими справами, як, наприклад, розкриттям квартирних крадіжок, я змушений витрачати людські ресурси на викриття «дротових» зловмисників. Поліціянтам доводиться «прогулюватися» вулицями у цивільному одязі до 3-х годин ночі, після основного робочого часу.

Очільник правоохоронців розповів про затриманого викрадача дротів, який підтвердив 17 епізодів і вказав, на які пункти він здавав крадене – на Обухова і Заводській.

Депутат попереднього скликання Олексій Строкань зазначив, що треба встановити чіткі години роботи приймальних пунктів і заборонити їхню діяльність у нічний час. Його думка знайшла підтримку у багатьох, адже тільки злодії намагаються під покровом ночі здати награбоване.

Депутати висловили претензії і Сергію Коржу щодо поганих опор та провисання проводів низько над землею. Він погодився з тим, що близько 700 з них треба міняти, а висота повинна бути не нижче 5 метрів. Та на всі ці роботи не вистачає часу і коштів, бо у місцевій філії із 120 чоловік у штаті лишилося лише 26 робітників, а відновити пошкоджені лінії треба не пізніше, ніж за 12 днів. В інакшому випадку – штрафні санкції і позбавлення ліцензії. Та й для абонентів, які користуються послугами Інтернету і ведуть особистий бізнес, це не просто незручності, а втрата доходів. Вони найпершими подають судові позови. Іноді доводиться двічі, тричі, а бувало й 5 разів, на одній і тій же вулиці відновлювати зв’язок. Часу на прокладення підземного кабелю просто реально не вистачає. Хоча абонплата за користування стаціонарним телефоном за останні 2 роки і виросла в 1,8 рази, та рівень послуг від цього не став кращим. Керівництво «Укртелекому» інвестує усі кошти в 6 міст-мільйонників, периферія мусить просто виживати.

У кінцевому підсумку депутати дійшли висновку: контролювати режим роботи приймальних пунктів металобрухту (8-19 год.), залучати громадських активістів до нічних рейдів поліцейських та, у випадку виявлення прийому краденого, домагатися позбавлення ліцензії на цей вид підприємницької діяльності.