Бюрократичні медичні лабіринти: чому міський голова на півставки працює черговим педіатром? [ВІДЕО]

Доки грім не вдарить… У нероздільності давнього прислів’я із організацією золотоніської медицини в черговий раз упевнились містяни в суботу. Роль небесного ж катаклізму виконував у стінах ЦРЛ міський голова, до якого вже за традицією направили чергового пацієнта за наданням медичної допомоги.

Доволі буденна ситуація отримала свій, на жаль, часто-густо типовий розвиток, коли до приймального відділення дитячої лікарні звернулись батьки грудної дитини. Про катастрофічну ситуацію у відділенні для найменших золотонісців чутки серед містян ширяться давно. Почалося ще з перших днів запровадження первинної медицини. Штат скорочено, графіки урізано, а на будь-які запитання посилання типове – дякуйте “вашій” реформі. Яке відношення “первинка” (яка, до речі, паралельно введена і в місті, і в районі) має до вторинної ланки, тобто стаціонару, не зрозуміло.

Рецепт простий і зрозумілий: у будні дні дітей приймають педіатри “первинки”, у нічний час та вихідні – чергові лікарі стаціонару. Це в теорії. На практиці все простіше – вічно ображені медичні чиновники цього разу таки “рубонули” з плеча: ваші реформи – ваші проблеми. Віднедавна достукатись із хворою дитиною до “вторинки” доволі проблематично. Замість того, аби з висоти досвідчених медуправлінців координувати дії усіх трьох ланок (ЦРЛ, міська та районна первинна допомога), легше просто вмити руки. Тим більше, що обурення пацієнтів виливатиметься точно не до кабінетів на вулиці Лікарняній.

Рано чи пізно це мало прорвати, а серед містян мали знайтись ті, хто не обмежує себе гнівними коментарями у пліткових спільнотах соцмереж. І дуже добре, що закінчилось усе дрібним переляком, адже проблеми дитини були незначними. А якби щось серйозне?.. До чого такі панічні настрої? Та все до того, що, прийшовши з малям на руках, добитися допомоги, як виявляється, доволі проблематично. Чергового лікаря – пані Цимбал – на місці немає, телефон… вимкнений! У чергового лікаря! На зауваження ж, за словами обуреного відвідувача, заступник головного лікаря Сергій Козлов відповів прямо та типово для стилю керівництва ЦРЛ: “То йдіть до мера, ви за нього голосували”.

Все б нічого, та чолов’яга не полінувався і до мера, як того бажав медичний чиновник, звернувся. Лікар дав усне направлення до фахівця, то й гріх ним нехтувати. Власне, суботнього вечора й довелося міському очільнику виконувати функції і сімейного лікаря, і педіатра, і народного цілителя, що знімав порчу із бюрократії в лікарні. Наскільки  вдалося, будемо спостерігати далі.

Результати вечора маємо два:

– сьогодні нарешті відбудеться тристороння зустріч для подальшої координації дій у сфері сімейної медицини;
– дитині таки надали допомогу;

Єдине зауваження: коли для забезпечення банального огляду хворого (або з підозрами) грудного малюка потрібні поручителі та медсестри у вигляді Віталія Войцехівського, Олега Масла, Сергія Кузнєцова та Олександра Флоренка, то щось зовсім не так у датському королівстві. І можна вішати всім відому клятву Гіппократа хоч на стіну (як то рекомендував заступник головлікаря), хоч на стелю. Суті це не змінить. Будемо шукати шляхи виходу, чи очікуватимем на більш трагічні випадки?

UPD: Ну й наслідки. На зустріч, ініційовану керівництвом лікарні, що була покликана нарешті вирішити патову ситуацію, ніхто із медичних посадовців на з’явився. Симптоматично. До нових випадків?