Колорадські жуки прекрасно перезимували у Золотоноші

Такого раннього виходу колорадських жуків і в такій кількості, як цієї весни, городники не чекали.

– Причому, жуки їдять помідори. На сотці за раз я зібрала літр! — вражено початок городнього сезону коментує Черкаському краю жителька села Деньги Золотоніського району. — Це при тому, що ми вмочували розсаду в інсектицид. Сусідка ж розповідає, що картоплю покропила, пройшов дощ — а жуків, як у тому анекдоті, «на поминки» назліталося ще більше.

І що дивно — колоради молоді, тонкокрилі, довгасті, не схожі на тих круглих і твердокрилих, які перезимували. Про це зазначають і селяни, і дачники.

– Таке враження, що їх десь навмисно виростили й випустили, як колись випускали на посіви сонечок та трихограму, — дивуються люди. — Бо тільки те й робимо, що працюємо на фірмачів — купуємо препарати.

За коментарем щодо ситуації з засиллям жука журналісти звернулися до Ірини Іщенко, начальника управління  методологічного прогнозування, біологічного захисту та роботи з пестицидами Державної фітосанітарної інспекції Черкаської області.

– Справді, цього року заселення колорадським жуком почалося на тиждень раніше звичайного. Цьому сприяли погодні умови і відповідно рання вегетація. Уже почалася яйцекладка і навіть відродження личинок.
З осені перезимувала велика кількість колорадських жуків. І це вже другий рік підряд. Конт­рольні обстеження при весняних розкопках показали, що колорадських жуків перезимувало осередково до п’яти екземплярів на кожному метрі квадратному. Тільки 2 відсотки загиблих, – пояснює Іщенко.

Радить фахівець для обробітку в приватному секторі застосовувати (дотримуючись санітарних правил!) препарати Антижук, Бомбардир,  Конфідор,  Ратибор, Актара, Марш, Дантоп, Енжіо, Каліпсо, Моспілан та інші, дозволені для використання в Україні. Препарати діють за умови, що протягом двох годин після обробітку насаджень не було дощу.

Також фітоінспектори застерігають, що сільгосппідприємства та фермери обов’язково повинні не менш як за дві доби попереджувати сільських і селищних голів, пасічників про час та місце  проведення обприскування.