П’ятого травня у Золотоноші стартує система сімейної медицини

У переддень відкриття міського Центру первинної медичної допомоги його керівник, Віра Антонова, провела прес-конференцію з представниками ЗМІ, лікарями та громадськістю, аби спробувати остаточно відповісти на всі нагальні питання. Анонсований раніше процес справді складний для усвідомлення широкими масами, особливо зважаючи на велику кількість чуток та перекручень, що буквально заполонили Золотоношу. Перший крок на шляху якісного інформування населення здійснили у четвер в залі засідань Міської ради.  

Головними адресатами роз’яснень цього дня були очільники квартальних комітетів та старші багатоповерхових будинків. Саме вони, як локальні представники влади, й проведуть перші консультації із місцевими жителями. Крім того, допомагатимуть лікарям знайомитись з майбутніми пацієнтами.

Віра Антонова – лікар, що за короткий термін провела величезну роботу, із суттю сімейної медицини знайома не за чутками. Прийшовши працювати до Залізничної амбулаторії у далекому 1986 році, багато років керувала цією установою. Сам медичний заклад, попри відсутність подібної термінології у законодавстві, виступав весь цей час у ролі «сімейного» для жителів району РМЗ. Декілька поколінь промислової частини міста традиційно обслуговувались саме тут.

– Ми хочемо зробити так, щоб в першу чергу комфортно було саме золотонісцям. Головна мета – наблизити медичну службу до місця проживання кожного жителя. Це і є перший крок до формування сімейної медицини, – окреслила загальну ідею створення Центру Антонова.

Серед пріоритетних задач, за її словами,  покращення рівня обслуговування в місті. Фахівець впевнена, що спільними зусиллями цієї мети Золотоноша досягне. Передусім мова йде про збереження того кращого, що існує нині у міській медсфері, а також детальне вивчення досвіду інших регіонів, котрі пройшли цей шлях давно. Зокрема, мова йде про Вінницю та Староконстянтинів, куди восени наша делегація завітала з кількаденним візитом.

Амбулаторні пункти

Наразі Центр первинної допомоги отримує ліцензію на діяльність у трьох амбулаторних пунктах – Шевченка 32 (екс-залізнична амбулаторія), Благовіщенська 87 (колишній дитячий садочок «Журавлик», нині – Центр соціальної допомоги), Лікарняна 2 (приміщення поліклініки ЦРЛ). Тут здійснюватимуть прийом громадян старших за шість років. Дітей дошкільного віку педіатри поки що обслуговуватимуть, як і раніше, у будівлі дитячої лікарні. В перспективі ж автори бачать ще й відкриття амбулаторії на перехресті Баха та Івана Франка.

Сімейний лікар, за задумом, саме й буде первинною ланкою в охороні здоров’я кожного золотонісця. По-перше, мова йде про постійний контроль над закріпленим жителем та довіру з його боку. Пацієнт зможе обирати собі лікаря сам. До обов’язків медпрацівника входитиме прийом громадян, виїзд на місце проживання, терапевтична допомога, надання послуг денного стаціонару, первинне діагностування та направлення до вузькопрофільних фахівців Центральної лікарні за потреби. Не належить до «первинки» згідно законодавства лабораторія та проведення медичних оглядів.

Кадри

В цілому в місті планується створення 16 дільниць сімейного типу та 3 педіатричних. Наразі штат на 100 відсотків ще не укомплектований, проте влітку набиратимуть ще й молодь. Окрім стимулювання фінансового, нині натякають у міській владі і на можливість вирішення житлових проблем фахівців. Є і ймовірна локація – колишній гуртожиток на перехресті Благовіщенської та Черкаської. Також в майбутньому мають намір залучати до діяльності амбулаторій і вузькопрофільних лікарів, аби якомога ефективніше вирішувати проблеми золотонісців на місцях.

Нині ж сімейний лікар закріплений поки що не за кожною дільницею. Проте медичні послуги нададуть кожному жителю міста, хто звертатиметься до амбулаторій. Головна мета – забезпечити відсутність черг та можливість попереднього запису для відвідувачів.

Початок роботи

Керівники квартальних комітетів були запрошені на зустріч не просто так. Днями новопризначені сімейні лікарі здійснюватимуть обхід місцевих домоволодінь для очного знайомства зі своїми пацієнтами.  Передусім відвідають ті категорії населення, котрим пересуватися складно. Решту ж запрошують до амбулаторій за місцем проживання. Хоча й зауважують, що кожен містянин має право обирати як місце обслуговування, так і свого лікаря. Максимальна демократизація процесу – головна запорука довіри до людини у білому халаті.

Відповідно, окремо стоїть питання і матеріального заохочення фахівців. Якщо до лікаря йдуть люди, хочуть обслуговуватись саме в нього, а сам він через це має підопічних більше за норму, будуть і відповідні доплати.

Денний стаціонар  

Попри чутки, таке явище, як денний стаціонар, не ліквідовується. Точніше, подібний вид надання послуг припиняє свою роботу під керівництвом Центральної районної лікарні. Натомість у кожній амбулаторії відкриваються свої пункти такого лікування.  При чому, мова йде навіть і про розширення, адже більшість хвороб не потребує госпіталізації в принципі. Відповідно й золотонісці матимуть змогу без проблем амбулаторно лікуватися протягом декількох годин на день безпосередньо в пункті первинної медицини. У приміщенні поліклініки ЦРЛ денний стаціонар розташовуватиметься в тому ж місці, що й раніше.

Окремо у Міськвиконкомі наголошують на тому, що нікому не забороняється звертатися за допомогою і до Центральної районної лікарні. Адже міський бюджет фінансує й цю установу. Аналогічно лишається в силі і можливість виклику швидкої допомоги.

Фінанси

Перший транш із загальної медичної субвенції золотоніські депутати перерахували на Центр раніше. Виходили із тієї суми, котра дозволяла забезпечити фонд заробітної плати та провести нагальні закупівлі обладнання – як медичного, так і офісного. Згодом економісти рахуватимуть, аналізуватимуть та вноситимуть пропозиції щодо подальших фінансових вливань. Один з найближчих кроків – переведення процесу закупівлі пільгових медикаментів саме на «первинку».

Нині вже завершено ремонт однієї з амбулаторій: пункт надання допомоги на Шевченка 32 – перша ластівка у цьому процесі.

Транспортне забезпечення лікарів, хоч і не таке нагальне, як для сільської місцевості, проте також посідає не останню сходинку в потребах. Територія міста значна, тому оперативність медичного працівника – головна запорука якісного надання послуг.

Один автомобіль депутати передали на баланс Центру із підпорядкування міського ринку протягом минулої сесії. Три транспортних засоби отримано зі штату ЦРЛ. В разі виникнення проблем і потреби міський голова Віталій Войцехівський окремо пообіцяв лікарям в будь-який час надавати в користування автомобілі Центру соцдопомоги, відділу освіти, а також свій службовий.

Наразі серед головних задач – постійна закупівля обладнання для амбулаторій. Днями перераховано 160 тисяч на фізіотерапевтичну техніку.  Протягом травня кожний медичний пункт забезпечать також і кардіографами. На наступному пленарному засіданні Міської ради депутати ухвалюватимуть програму розвитку міської медицини. Нині фахівці вже працюють над нею.

– Якби у місті було все добре із наданням медичних послуг, то й не виникало б жодних подібних ініціатив. А претензії від золотонісців, як відомо, є. Безліч розмов цими днями точиться навколо нашої «первинки». Запевняю, ми зробимо її найкращою в області. Разом! І я в цьому не сумніваюся, – резюмував зустріч Віталій Войцехівський.

З медпрацівників, за його словами, вимагатимуть якнайкраще виконання своєї роботи, але й боротимуться за свої кадри, стимулюватимуть – як фінансово, так нематеріально.

Резюме

В цілому вовк не такий страшний, як його малюють. Якщо окреслити двома словами, то суть нововведень проста: замість поліклініки та довгих черг маємо локальні пункти первинного обслуговування,  максимальну оптимізацію відносин із пацієнтами та значно кращий рівень інформування населення. Вузькопрофільні фахівці та стаціонарне лікування, як і раніше, функціонуватимуть на базі Районної лікарні.

Також, користуючись нагодою, анонсуємо і створення інформаційної сторінки КП «Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» на базі нашого ресурсу.