На Золотоніщині почастішали випадки розповсюдження підроблених алкогольних напоїв

Останнім часом ринок підакцизних товарів (алкогольні напої та тютюнові вироби) значно пожвавився. Чого тільки не знайдеш з алкоголю на полицях місцевих магазинів. Наприклад: чача, яблучний самогон, елітний коньяк, віскі, ром, бренді, самбука. На Золотоніщині із таким розширенням асортименту цих виробів, на жаль, почастішали й випадки розповсюдження підроблених алкогольних напоїв, торгівля контрабандним спиртом, напоями сумнівної якості та невідомого походження.

За словами начальника Золотоніської ОДПІ ГУ ДФС в Черкаській області Павла Ільченка, це можуть бути як алкогольні напої у скляній тарі, так і розлиті у пластикові пляшки, зазвичай 5-літрової місткості.  І споживач, придбавши такий продукт, перш за все наражає своє здоров’я, а часом і життя своє та близьких. Адже випадки отруєнь сумнівними напоями збільшуються чи не щодня.

Аби убезпечити себе та близьких від купівлі сурогату (а також отруєння ним), покупцям слід звертати увагу на маркування продукту: штрих-код, вміст спирту, найменування виробника тощо. І, безумовно, напої та тютюнові вироби обов’язково повинні бути марковані марками акцизного податку встановленого зразка. На марці має бути обов’язкова наявність захисного елемента – голограма. Зазвичай на підроблений алкоголь наклеюють акцизні марки з голограмами у вигляді звичайної сріблястої смужки, тоді як на оригінальній голограмі нанесені зображення малого герба та напису «Україна». Крім того, написи на акцизній марці, зображення, лінії повинні бути чіткими і не «розмитими». Також є інші ступені захисту.

Варто зазначити, що ризик має не лише споживач, а й сам продавець. Адже:

– за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, а також алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка чи з підробленими марками акцизного податку передбачена відповідальність – штраф у розмірі 200 % вартості товару, не менше 17 тис. грн.;

– у разі розливу алкогольних напоїв у не відповідну тару – штраф – 200 % вартості виробленої продукції, але не менше 85 тис. грн.

– У разі оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни,  на  такі  напої  передбачена відповідальність – 100 % вартості отриманої партії товару, але не менше 10 тис. грн.

Свідченням того, що рано чи пізно на недобросовісних ділків чекає покарання, є результати нещодавніх рейдів. Управлінням контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Черкаській області у лютому поточного року було проведено фактичні перевірки діяльності підприємців. За результатами проведеної роботи у  одного з підприємців було встановлено порушення у вигляді реалізації алкогольних напоїв за цінами, нижчими від встановлених мінімальних роздрібних цін, зберігання та реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв та без марок акцизного податку встановленого зразка, розлив алкогольних напоїв у тару, не передбачену законодавством (каністри, пластикові пляшки).

За вказані порушення до цього підприємця Золотоніською ОДПІ ГУ ДФС у Черкаській області застосовані фінансові санкції у розмірі 112 тис. грн.

Аналогічні порушення були встановлені ще у декількох підприємців району. І податківці  найближчим часом планують проведення подібних рейдів на території міста Золотоноші та в Драбівському і Чорнобаївському районах. Наразі проводиться збір і аналіз інформації про таких торгівців, які, намагаючись підзаробити на дешевій горілці, уникають сплати перш за все акцизного податку до місцевого бюджету, ризикують здоров’ям людей та  наражають самих себе на чималі штрафи, які значно перевищують такі сумнівні заробітки.

Чутки про те, що є мораторій на такі перевірки це міф. Законодавством дозволено проведення подібних перевірок у всіх суб’єктів підприємницької діяльності. Ільченко закликає підприємців бути сумлінними платниками й громадянами та не мати ніякої справи з “гібридним зіллям”, адже відповідальність за вчинені порушення – неминуча і, як видно з прикладу, досить боляче б’є по кишені.

За статистикою, щорічно в Україні неякісним алкоголем отруюються понад 10 тисяч осіб. Тому не варто ризикувати, купуючи подібні напої.

Крім того, податківець нагадує, що торгівля алкогольними напоями (включаючи алкогольне пиво) та тютюновими виробами здійснюється при наявності відповідної ліцензії із обов’язковим застосуванням РРО і видачею касових чеків. А за продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім до суб’єктів господарювання засто­совуються фінансові санкції у ви­гляді штрафів у роз­мірі 6800 грн.