Біля Коробівки вперше встановили сотню гнізд для качок за “американським” принципом [ФОТО]

У молодому мисливському господарстві “Коробівське”, що поблизу Золотоноші, встановили 100 гнізд для диких качок за американським принципом. Про це у коментарі виданню “ІнфоМІСТ” розповів директор господарства Андрій Тичков.

– Наше ТОВ МГ “Коробівське” розташоване на території Золотоніського та Черкаського районів. Його площа – 10, 5 тисяч гектарів. Лише 3 тисячі га – це суша, а решту території мисливського господарства займають водно-болотні угіддя. Це нове господарство засноване у липні минулого року. Ми вже зробили чимало роботи. На його території є всі біотехнічні споруди. Тому я вирішив провести роботи, які сприятимуть відновленню чисельності популяції диких качок, – розповідає Тичков.

На території 1-го обходу зробили відтворювальну ділянку. Сотню нових для України гнізд на її території встановили за кошти мисливця-спонсора.
американські гнізда [870_650] американські гнізда [870_650]
– Зазвичай у нас та в багатьох інших країнах гнізда встановлюють на плаву. При цьому виникали проблеми. Качка робить кладку, але коли рівень води змінюється, яйця затоплює і гинуть перші кладки. Друга проблема – це випалювання очерету. Третя – хижаки: єноти, норки, сірі ворони, які розоряють гнізда, – розповів директор МГ.
американські гнізда [870_650]
Принцип американських гнізд: встановлюють металеву опору над водою, із сітки роблять трубу (діаметр – 30 см, довжина – 70-80), яку вимощують всередині сухою травою та кріплять на опору.
американські гнізда [870_650]

– Качка залітає у це гніздо, робить там кладку. Її не бачать ні сіра ворона, ні будь-які хижаки. Єнот і норка не можуть залізти у гніздо по металевій трубі. Установка цих гнізд не дає гарантії 100 % заселення. За досвідом американців, у перший рік лише у 40 % гнізд мають заселитися птахи. А потім, коли з’являються каченята, вони вже не бояться висоти, вилітають у воду і перебувають у відносній безпеці, – розповідає Андрій Тичков.
американські гнізда[870_650] американські гнізда [870_650]Якщо це спрацює хоча б на 30 %, то в наступному році, за словами Тичкова, планують встановити такі гнізда на всій території мисливського господарства.

Андрій Тичков розповідає, що ці угіддя полюбляють рибалки. Тому він просить усіх, хто відпочиває чи рибалить на території господарства, бути свідомими: не нищити та не шкодити гнізда. В іншому випадку – порушників будуть притягувати до відповідальності та карати.