Два десятки школярів виборювали шаховий кубок міста [ФОТО, ВІДЕО]

23 лютого юні гросмейстери Золотоноші взяли участь у щорічному Кубку міського голови з шахів. 24 представники загальноосвітніх шкіл міста визначали найсильнішого у шаховому клубі “Гамбіт”, що другий вже другий рік функціонує в місцевій гімназії.

Турнірну дистанцію за коловою системою проходили шість команд. Кожний навчальний заклад делегував на інтелектуальний форум чотири найкращих своїх вихованця. Разом з юнаками та дівчатами присутні були і їхні наставники – вчителі фізичної культури, або ж керівники шахових гуртків.

Автором ідеї торік став багаторазовий чемпіон Золотоноші з шахів, ініціатор численних міських інтелектуальних ігор, Микола Синьоок. Він традиційно і виступає у ролі головного арбітра турніру. Практична реалізація лягає на плечі міськрайонної шахової федерації у особі її очільника Віктора Грінька, виховання талановитої молоді для якого останнім часом стало питанням номер один у професійній діяльності. Складова ж матеріальна – медалі, кубки, солодкі призи – за міським головою Віталієм Войцехівським.

– Ідея змагань, в яких беруть участь четверо дітей від кожної школи, була фактично моєю мрією. Раніше подібні турніри передбачали лише по одному представнику від закладу. Це зовсім не стимулювало решту, – розповідає передісторію Віктор Грінько. – Нині дітям дуже цікаво, вони справді виборюють своє місце в цій четвірці. Ніде в інших сусідніх містах чи регіонах подібного формату я не зустрічав.

Хоча шаховий клуб “Гамбіт”, за спостереженнями поціновувачів, головною інтелектуальною ареною міста ще не став, проте його вибір організаторами в якості місця проведення подібних змагань однозначний. Передусім, приміщення ідеально підходить для зазначеного вище формату проведення таких турнірів. Головна ж задача клубу, як не крути, – освітній процес.

Ще рік тому в Золотоніській гімназії вперше на Черкащині до навчального плану початкової школи ввели предмет «Шахова логіка». Це, на думку ініціаторів, значно прискорює процес ознайомлення дітей з основними видами логічних задач, логічними діями та операціями, основними поняттями сучасної логіки. Розвитку мислення досягають завдяки поєднанню проблемних ситуацій та ігрових методів.

– Сучасність прямо вимагає від всіх нас шукати більш дієві засоби і методи навчання. Використання інтелектуальних ігор (шахи, шашки) і стало однією з таких новацій. Результат, в свою чергу, вражає: підвищується рівень розвитку дітей, розширюється кругозір, розкриваються інтелектуальні та творчі здібності, – коментує навчальну діяльність заступник директора гімназії Світлана Буряк.

Шахову логіку тут опановують навіть найменші школярі – шестирічні першокласники. Не дивлячись на надто юний вік, вже роблять перші кроки в комбінаториці та аналізі проблемних багатоходових ситуацій. Особливий акцент на розвитку уваги, реакції та наполегливості.

Вивчати цю нову для країни науку учням молодшої школи допомагають їхні класоводи, що протягом року проходили відповідні курси. Старші юнаки та дівчата займаються у шаховому гуртку під керівництвом одного з кращих гросмейстерів міста Андрія Чопорова.

За підсумками вчорашніх змагань абсолютну перемогу очікувано здобули вихованці третьої школи, представники команди якої далеко не перший рік вписують свої імена до протоколів різноманітних міжрегіональних турнірів. Головна зірка колективу – юний Ростислав Гончаренко, котрий минулого місяця, наприклад, став чемпіоном Полтавщини у своїй категорії. В цілому збірна ЗОШ№3 виграла усі свої поєдинки. Крім того, кожен член команди в підсумку здобув перемогу в індивідуальному заліку.

Друге місце виборола команда гімназії, яка за рік значно покращила свій результат. У відчайдушній боротьбі та лише за додатковими показниками третє місце у колег із шостої школи вирвали учні СШІТ №2.

– Сьогодні побачив нові обличчя та нові відкриття. Розумію, що рівень цього турніру виріс. Ще більш приємним фактом стало набуття певних традицій для цих змагань. Зупинятись, звісно ж, не збираємось: шахові гуртки, за прикладом гімназії, з’являться незабаром у третій та шостій школах, – ділиться враженнями міський голова Віталій Войцехівський.

Про підвищення майстерності говорить і начальник відділу освіти Ольга Строкань. Особливо відзначає наставників юнаків та дівчат, без яких такі суттєві інтелектуальні кроки неможливі.

Турнір завершено, але сезон тільки розпочинається. Зовсім скоро, за повідомленням Миколи Синьоока, шаховий клуб “Гамбіт” запросить шанувальників на теж вже традиційний “Турнір поколінь”, в якому братимуть участь цілі сімейні золотоніські команди.

Фото, відео: Анастасія ЗАБОЛОТНЯ

шаховий кубок міського голови 3 шаховий кубок міського голови 4 шаховий кубок міського голови 5 шаховий кубок міського голови 6 шаховий кубок міського голови 7 шаховий кубок міського голови 8 шаховий кубок міського голови 9 шаховий кубок міського голови 10 шаховий кубок міського голови 11 шаховий кубок міського голови 12 шаховий кубок міського голови 13 шаховий кубок міського голови 14 шаховий кубок міського голови 15 шаховий кубок міського голови 16 шаховий кубок міського голови 17 шаховий кубок міського голови 18 шаховий кубок міського голови 19 шаховий кубок міського голови 20 шаховий кубок міського голови 21 шаховий кубок міського голови 22 шаховий кубок міського голови 23 шаховий кубок міського голови 24