“Публіка в Золотоноші вихована, освічена, обізнана в театральному мистецтві”, – художній керівник театру “Браво”

«Якби в Україні було більше таких мерів, вона давно була б по-справжньому європейською!». Ці слова заслужений діяч мистецтв України й художній керівник столичного театру «Браво» Любов Титаренко сказала минулої суботи в Золотоноші, де гастролювали її актори з виставою «Душа в засніженій фаті», – розповідає видання Прочерк.

Любов Вікторівна була щиро вражена не тільки доброзичливим прийомом глядачів та самим будинком культури, в якому відбувалося театралізоване дійство, а й Золотоношею, якою вона встигла прогулятися перед початком спектаклю.

– Ваше місто таке охайне й затишне, що відразу розумієш, що опікується ним справжній господар, – зізналася жінка. – Простора центральна площа, ліхтарі, тротуари, затишні кафе, багато квіткових магазинів… Все це вражає! Навіть не віриться, що сьогодні таке можливо в провінційному містечку. Тим більше, що наразі всі недоліки чиновники звикли виправдовувати війною. Але особливо мене вразили люди! Відчувається, що вони звикли до гастролей столичних артистів, яких до міста, як з`ясувалося, постійно запрошує міська влада. Публіка в Золотоноші вихована, освічена, обізнана в театральному мистецтві. Саме тому ми відчували велику відповідальність перед нею й дуже хвилювалися.

Вкотре вражений прийомом золотонісців і народний артист України Анатолій Гнатюк, який не раз приїздив до Золотоноші з концертами. Цього разу він завітав до міста як актор однієї з провідних ролей згаданого спектаклю.

– Для мене було дуже важливим, як сприймуть п`єсу люди, оскільки написав її мій син Богдан. І хоча в Києві вона йшла вже кілька разів, саме в Золотоноші я відчув, що іспит він здав на відмінно. Я добре знаю золотоніського глядача, який серцем відчуває гру акторів. Його обдурити неможливо. Тому й оцінка ним спектаклю для мене є такою важливою, – поділився після вистави своїми думками пан Анатолій.

560x420-images-news-012016-.thumbs-288c429358f009c991c2e9bde3d9ea44_930_0_0 [870_650]

– Це перші гастролі «Душі в засніженій фаті». До цього ми її ставили лише у столиці, – зізнався Богдан Гнатюк. – І я дуже щасливий, що золотонісці так доброзичливо нас зустріли.

Молодого сценариста також вразило місто, про яке він багато чув від свого батька.

– Я навіть і не уявляв, що Золотоноша така гарна! – поділився він своїми враженнями. – Відчувається, що і влада, і люди щиро люблять своє місто. Мені здалося воно дуже комфортним для проживання. Принаймні, сюди хочеться повертатися. І як на мене – дуже важливо, що міський голова розуміє роль культури в житті своїх земляків.

За каденції Віталія Войцехівського, як градоначальника, місто й справді змінилося до невпізнанності. І якщо Київ є культурною столицею України, а Львів і Харків – Галичини й Слобожанщини, то Золотоноша, безперечно, стала духовним центром Черкащини. І не тільки тому, що тут створені належні сценічні умови для виступів як місцевих артистів, так і відомих українських зірок, і як у великих містах з осені до весни триває театральний сезон із залученням провідних акторів країни. Духовність і культура є пріоритетами внутрішньої політики міського голови Золотоноші. Щоб переконатися в цьому, варто назвати лише два започатковані ним проекти – «Всеукраїнський фестиваль чорнобривців» і «Юнацький фестиваль патріотичної пісні «Героям слава!», на які щороку в кінці літа з`їжджаються до Золотоноші гості з усіх куточків України. Всілякі інтелектуальні ігри за участю самого мера, гумористичні розважальні заходи – не виняток, а буденність містечка. Ось і наступної п`ятниці у Золотоноші стартуватиме новий довготривалий проект «Ліга сміху». І знову не без участі Войцехівського.

– Духовність – найнадійніший фундамент будь-якої нації, – переконаний Віталій Олександрович. – Музи не повинні мовчати, коли гримлять гармати, бо високодуховних людей подолати неможливо. Культура суспільства свідчить про його зрілість і досконалість. Тому для мене, як і для будь-якої нормальної людини, вона має таке велике значення.