Колишній народний депутат вимагає, щоб справу про вбитого браконьєрами хлопця не «зам’яли» [ФОТО]

Відкритий лист очільникам Золотоніського району та депутатам від Золотоніщини різних рівнів надіслав народний депутат 1-ого скликання Віталій Полях. Текст листа надійшов на адресу редакції – повідомляє видання “Прочерк”.

Екс-депутат просить отримати від прокуратури інформацію щодо стану справ у двох кримінальних провадженнях, у яких фігурує ім’я жителя с. Деньги Золотоніського району Івана Задорожнього.

Нагадаємо, що пана Задорожнього, зокрема, звинувачують у вбивстві золотонісця Володимира Степіки. Про неї ми розповідали у вересні. Трагедія сталася в ніч проти 2 вересня 2015 року. Як повідомляли золотоніські та обласні ЗМІ, 27-річний Володимир разом із другом зайшли на кукурудзяне поле біля с. Бакаївка Золотоніського району, імовірно, для того, щоб набрати там кукурудзи.

2524ca246a5b24315f5eafb4fb8009cb [Сайт]

Тим часом, до поля під’їхав джип із мисливцями, які у тепловізор побачили (за іншою інформацією – просто почули) пересування живих істот у полі й нібито вирішили, що це кабани. Того дня полювати можна було на пернату дичину, а не на кабана, тож мисливці були браконьєрами. Вистріливши, один із мисливців (за словами Віталія Поляха – Іван Задорожній) убив наповал Володимира Степіку. Дізнавшись, що вбито людину, браконьєри перенесли його тіло на інше місце. В коментарі «Прочерку» Віталій Полях наголосив, що, за його інформацією, вони також переслідували Володимирового друга – як свідка. Але той утік і незабаром звернувся до правоохоронців.

За інформацією Золотоніської прокуратури, підозрюваний вину визнав повністю, розповів, як вчиняв злочин, добровільно видав нарізний карабін, прилад нічного бачення і тепловізор. Щодо нього до суду було направлено клопотання про тримання під вартою, але суд вирішив залишити його під домашнім арештом.

1442500546_img_0658 [Сайт]

– Винуватцю було віддано його машину, і він на ній катається. Хоч і перебуває «під домашнім арештом», але вдома практично не буває, – сказав Віталій Полях у своєму коментарі.

Правоохоронці кваліфікували злочин як убивство, вчинене через необережність, що передбачає обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк. Ще у жовтні ЗМІ писали, що правоохоронці чекають результатів експертиз, які мали завершитися протягом місяця. Проте судового рішення так і немає.

«Те, що прокуратура “кришує” злочинців – вже не дивина, – пише екс-нардеп, – адже Задорожній проходить ще й по другій кримінальній справі, яку порушили проти бухгалтера А., подруги сім’ї Задорожніх, яка ошукала фірму, на якій працювала, на сотні тисяч гривень через рахунки Задорожніх та їх фірму! Вірогідно, з двома кримінальними справами одночасно впоратися так важко на карман? Мабуть тому прокуратура і притримує другу справу, про шахрайство А., яку вже рік мусолить!»

Віталій Полях завертається до «обранців та керівників Золотоніщини» із закликом звернути увагу на «таку резонансну та ганебну подію в районі». «Не тільки винні у злочині особи повинні понести справедливе покарання, а ті слідчі, судді та прокурори, що сприяють закриттю таких дико-звірячих випадків!» – переконаний екс-нардеп.

Віталій Полях вважає, що винуватцю можуть призначити умовне покарання, незважаючи на те, що той займався браконьєрством, відтягнув тіло загиблого на інше місце та переслідував свідка.
67725 [Сайт]

Убивство Володимира Степіка – не перше на Черкащині. Раніше під час незаконного нічного полювання із застосуванням тепловізорів було вбито людину на Смілянщині. Дізнавшись, що скоїв, винуватець застрелився. ЗМІ пишуть, що черкаські мисливствознавці винуватять у цих трагедіях доступність приладів нічного бачення, тепловізорів, нарізної зброї. Люди, які купують усе це, не знають як ним користуватися. Тож, подекуди, жертвами стають не лише дикі звірі.