Золотоніська медицина знову зіткнулася із лабіринтами бюджетних розрахунків

“Жителів міста не обслуговуємо!”. На такі відповіді бухгалтерії Центральної аптеки скаржилися днями золотонісці із числа пільговиків. Вони, як зазвичай, завітали до фармацевтичного закладу за гарантованими їм ліками, проте у свій бік отримали категоричну відмову. Місто, мовляв, коштів не перерахувало, тому його представникам до пільгового асортименту – зась.

Новий рік – новий проблеми. І стосується це не лише конкретно взятої медичної сфери, адже постійні законодавчі зміни, особливо в області податків та бюджетів усіх рівнів, лише додають великих проблем та суперечок на місцях. Змінилися й принципи державного дотування, а, отже, січень та лютий 2016 року відзначилися справжнім потоком звернень та скарг в усіх куточках життєдіяльності локальних адмінсуб’єктів.

Нескінченні зустрічі, наради, поради, консультації із керівниками підприємств усіх форм власності протягом цього часу буквально заполонили золотоніські владні кабінети. Надскладне ж питання, як виявляється, сфера співфінансування об’єктів, що знаходяться у власності одразу двох адміністративно-територіальних одиниць – Золотоноші та Золотоніського району. Одні й ті ж проблеми продовжуються не перший рік, адже держава, як здається, зробила все, аби забезпечити провінцію додатковими і абсолютно непотрібними бюрократичними кроками. Страждають, як зазвичай, пересічні мешканці – клієнти медичної сфери та рядові працівники.

Власне, через чималу кількість скарг та вкрай важливу потребу забезпечення нужденних ліками (для декого подібні “бонуси” є гарантією якщо не життя, то хоча б працездатності) “лікарняний” конфлікт відтіснив решту питань, ставши першочерговим. Істину в бюрократичних особливостях цього тижня намагались знайти спільно міські можновладці та представники ЦРЛ.

Знову про субвенції

Апелювання до події посадовців лікарні Сергія Козлова та Ігора Луценка чіткі – субвенція від Золотоноші не надійшла. Звідки отримана саме така інформація, пояснити ніхто не зміг, а конкретними цифрами вже оперує очільник фінуправління Міськвиконкому Галина Степовенко. За її словами, 15 січня місто надіслало до районного бюджету 1 мільйон 459 тисяч гривень отриманої державної медичної субвенції, 2 лютого – 774 тисячі. Це – половина від лютневого траншу, решту якого держбюджет має додати додати днями. Ані суми, ані дати коригуватися на місці жодним чином не можуть, адже посадовці не мають права навіть тримати ці кошти на рахунках.

Чому в якості винуватця спливла саме Золотоноша – чи то неправильна чиясь оцінка, чи то “підказав” хто – розбиратися нині не на часі. Кошти є і проблем бути не має. З чим, власне, після відповідних консультацій і погоджуються у лікарні. Єдине делікатне побажання із кабінетів Виконкому – відвертий і вчасний подальший діалог. Проблеми та форс-мажори, судячи із частоти законодавчих змін, є й будуть. Особливо в бюджетній сфері. Тому надалі, в разі виникнення подібних казусів, варто би просто попереджати місто про, умовно скажемо, “санкції”, що наближаються. Можливо, це можна вирішити за декілька днів, можливо – за годину, але точно до настання “дедлайну”. І це ключовий момент, адже те, який вир переживань, здогадок та майбутніх сценаріїв витає у голові літньої особи, що не отримала жадані ліки, годі оцінювати.

Аналогічні побажання має міська влада і стосовно затвердження статей подальшого фінансування. Мова йде про розширений діалог усіх сторін, адже деякі пункти презентованого лікарнею проекту викликають ряд запитань. Наприклад, зростання зарплати працівників, не дивлячись на озвучені раніше скорочення, у 2016 році має значно вищий рівень порівняно з іншими бюджетниками. Доходи українців, звісно, питання нині надкритичне, проте, в той самий час, коштів на ліки установа просить ледь не вдвічі менше, ніж торік. Ким і яким чином складався такий кошторис, теж наразі не дуже важливо. Головнішим є спільне вирішення питання з трьох боків: міста, району та ЦРЛ.

Перспективи

У вирі локальних конфліктів є й новини доволі позитивні. Міський голова Віталій Войцехівський розповів, що минулого тижня він та голова районної ради Валерій Саранча провели зустріч із очільником Черкащини Юрієм Ткаченком. Разом обговорювали питання перспектив децентралізації у плані формування Золотоніського повітового госпітального округу. Головна перевага районної лікарні – наявність фахівців, а матеріальну ж базу, в разі чого, “підтягти” можна завжди. Вже зараз, наприклад, майже вирішене питання придбання нового рентген-апарату та мамографу для нашого медичного закладу. Далі в перспективах – створення на базі поліклінніки діагностичного центру.