Ялинки біля “Танку” наступного року продаватись не будуть

Золотоніський міськвиконком доволі жорстко відреагував на халатне ставлення до благоустрою навколо пам’ятного знаку “Танк Т-34”. У відповідь на численні скарги місцевих жителів, що повідомляли про безлад навколо монументу, санкції обіцяють жорсткі.

На перехресті вулиць Шевченка та Черкаської протягом останніх років традиційно у грудні розташовувався ярмарок новорічних ялинок. Їх містяни зазвичай купували саме тут в якості головної домашньої прикраси на новорічні свята. Не став виключенням і рік нинішній.

Золотоноша останнім часом реінкарнувалась значно. Особливо це стосується центральної частини міста, котра, в цілому, перестала виконувати роль суцільного “базару”. Протягом останніх років, ціною непопулярних вольових рішень, була ліквідована толока на ділянці біля Торгового центру. Цієї осені не стало симптоматичної безсмертної ярмарки поминальних вінків на центральній площі. Черга мала би дістатися і до майдану в районі зазначеного перехрестя, та в черговий раз наміри були перекреслені проханнями містян. Саме тут золотонісці за давньою радянською звичкою звикли купувати свої зелені одноразові дерева, і саме тут підприємці просили вкотре виділити територію для цивілізованої торгівлі ними.

Прохання були почуті, та от результати посадовців не радують. Обуренню містян, котрі проходили повз площу біля “Танку” у неділю, не було меж. Чисте європейське місто, котре хоча б намагається створювати активна меншість громади, зовсім не відповідало тут своєму статусу. За словами золотонісців, такої кількості хвойного сміття після торгівлі не бачили вони давно.

Підприємці, що узгоджували місце продажу ялинок, ще до початку кампанії щиро обіцяли підтримувати порядок. Питання важливе, адже згадана локація – центр міста, як не крути. Як виявилось, обіцянки дещо розбіглися із реальними прагненнями. Хвоя під ногами – це, звісно, приємний новорічний аргумент, проте не в такій кількості та щільності. Відповідним чином відреагували і у владних кабінетах. Якщо люди, мовляв, не реагують на заклики до чистоти, то й допускати їхню діяльність до стратегічних чи культурних об’єктів сенсу нема.

Схожою риторикою оперує і міський голова Віталій Войцехівський. За словами очільника Золотоноші, скоріше за все, наступного року місце для продажу ялинок буде одне і найбільш придатне – недільний ринок.

– Всі ми щодня говоримо про примарну Європу і киваємо головами на центральну владу у Києві. Проте, ось вам наочний приклад готовності до змін у власній свідомості, – прокоментував явище Войцехівський. – Люди отримали дозвіл, люди обіцяли, проте вони ж стають основними чинниками безладу на окремо взятій території. Інші ж мовчки купують ялинки та чемно обходять сміття. Винні, як завжди, будуть місцеві комунальники. Чи варто надалі дозволяти розводити такий бедлам – питання риторичне.

Кампанія з продажу ялинок та новорічних прикрас взяла старт наприкнці листопада. Тоді Міськвиконком оголосив конкурс на отримання права торгівлі біля “Танку” та на території стоянки біля недільного ринку. Одна з головних умов – дотримання норм і правил, що регламентують порядок ведення підприємницької діяльності, протипожежних, санітарних та норм благоустрою під час торгівлі.