Золотоніська гімназія стала жертвою ротавірусної інфекції. Школу закрили на карантин [ДОКУМЕНТ]

Скандал, що розгорівся днями довкола начебто отруєння учнів гімназії, добіг свого логічного кінця. Згідно висновків черкаських експертів, причиною госпіталізації золотоніських дітей стала ротавірусна інфекція, що останнім часом доволі часто спостерігається на Черкащині.

Пристрасті на тему цього навчального закладу розпочали вирувати у п’ятницю, коли стало відомо, що протягом вечора та ночі близько десятка гімназистів звернулися за допомогою лікарів. Симптоми в усіх однакові – нудота, розлад шлунку, температура. Вже вранці керівництво школи, як і годиться, повідомило про інцидент працівників санстанції та взялося визначати, скільки ж вихованців хворіють вдома.

Про причини інциденту говорити було зарано, адже усі аналізи потребували ретельного дослідження фахівцями. Хоча, як виявилось, усі можливі варіанти – від сальмонельозу до харчового отруєння – вже вирували містом, а сам навчальний заклад заочно встигли звинуватити у багатьох гріхах. Розпочалося все ще зранку, коли містом поповзли чутки з використанням справді страшного слова – “сальмонелла”. Посилалися ж деякі на лікарів, котрі “на око” встигли у приватних розмовах поставити свій діагноз, ледь не розпочавши паніку серед мешканців Золотоноші.

Додали дров у вогнище столичні журналісти із телеканалу ICTV. Вони, за прикрою традицією, що вже стає для вітчизняних ЗМІ банальністю, випустили до ефіру вкрай поспішний сюжет. Як не дивно, та о 4-й годині дня телевізійники, на відміну від працівників лабораторій, вже “знали” істинні причини захворювань, сенсаційну звістку про які встигли оголосили на всю країну. За версією телеканалу, у школі сталося саме харчове отруєння, а його винуватці – квашена капуста та сардельки. Версія, можливо б, і мала право на життя, якби не один прикрий факт – квашеної капусти  тамтешня їдальня у продажу ніколи не мала, чому є й документальні підтвердження.

За дві години опісля, під час свого візиту до гімназії, знімальна група ICTV зізналася, що оперувала цими “фактами” на основі усного (телефонного) звернення бабусі одного зі школярів. Що спільного такі підходи до роботи мають із журналістськими стандартами, пояснити не змогли. Наступні два вечірніх сюжети “Фактів” вже кардинально відрізнялися від першої версії.

Не помиляється, як відомо, той, хто нічого не робить, проте масове поширення саме початкового відеоролика назад не повернеш. Тим більше, що прекрасним шансом для інформаційного удару скористалися кустарні опозиційні медіа-ресурси у соціальних мережах. Мова йде про відоме у місті джерело пліток та інсинуацій – групу “Золотоноша Info”, котру часто пов’язують з одним із місцевих політиків. “Професійний”, дебютний на цю тему, сюжет згаданого телеканалу опублікований тут був ледь не за лічені хвилини після його появи у мережі. Про решту два автори тактовно забули. Все це, за традицією, підкріплювалось праведним гнівом від імені дописувачів невідомого походження.

Як би там не було, але крапку у скандалі поставлено. На основі висновків обласного керівництва Золотоніське міжрайонне управління Держсанепідслужби рекомендувало призупинити навчання у гімназії. Причина більш ніж вагома – попередження подальшого розповсюдження ротавірусної інфекції, проведення дезінфекційних заходів та, відповідно до інструкцій, тотальне дезинфікуюче прибирання приміщень. Цього ж дня відповідне розпорядження надійшло і від міського голови: з 14 до 19 грудня навчально виховний процес у Золотоніській гімназії припиняється. Нині у закладі проводять дезінфекцію, а також визначають носіїв інфекції задля подальшої терапії.

Згідно даних МОЗ, ротавірусна інфекція – гостре вірусне захворювання, яке характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла. Щороку в Україні реєструється біля 54000 подібних захворювань. Джерелом ротавірусів є людина. На сьогодні у столиці України в одному з мікрорайонів усі без винятку школи перебувають на карантині з цієї ж причини.

На думку директора гімназії, Любові  Денисюк, подібні позаштатні ситуації навіть навіть корисні хоча б тим, що демонструють професіоналізм (або його відсутність) усіх служб  – школи, організації, яка харчує (у цьому випадку – РАЙСТ), лікарні, санітарно-епідемологічної станції, правоохоронних органів, засобів масової інформації. Не менш цікава реакція і батьків на подібні виклики.  А вона була кардинально різною: від пропозицій допомоги та підбадьорень до брудних пліток та негайних запрошень телевізійних каналів.

– Але все це – другорядні явища, адже найголовніше для нас усіх – здоров’я дітей. А вони  почуваються значно краще, одужують  з фантастичними темпами, і це радує, – резюмувала Денисюк.

ротавірус-01

ротавірус-02