Золотоніські посадовці та лікарі говоритимуть про вакцинацію із міністром охорони здоров’я

У міській раді відбулася нарада стосовно критичної ситуації, яка склалася у медицині щодо профілактичної та екстреної вакцинації населення. Її ініціаторами стали головний лікар ЦРЛ Сергій Примак та його заступник з медичної частини Юрій Мазур. Зацікавленими учасниками зібрання стало міське керівництво та представник громадськості В’ячеслав Назаренко.

Як з’ясувалося у ході засідання, наразі деякі вакцини, які необхідні як дітям, так і дорослим, відсутні у державних, комунальних і навіть приватних медичних закладах. Ситуація особливо погіршилася після деяких змін на законодавчому рівні стосовно закупівлі вакцин іноземного виробництва. Одні з них зовсім зняті з ринку постачання, інші ж, хоч і мають дозвільні сертифікати на застосування, проходять ще тримісячну процедуру сертифікації, тим самим створюючи безвихіддя. Страждаємо від цього, у першу чергу, ми – прості смертні, яким доводиться самотужки вишукувати необхідні препарати або їх замінники, піднімаючи на ноги родичів з далекого та ближнього зарубіжжя.

Як зауважив Юрій Мазур, донедавна єдиним виходом із ситуації, «рятівною соломинкою» була співпраця із Черкаською міською лікарнею №3. Колеги погодилися поділитися вакциною. Нині ж і ці залишки вичерпано. То де ж шукати вихід, коли на кону стоїть людське життя? Варто зазначити, варіантів подолання патової ситуації кожен з учасників розмови пропонував кілька, але всі вони зводилися до одного: вище закону не плигнеш.

Тому найоптимальнішим рішенням, яке було одностайно схвалене, стала участь міського голови та головного лікаря у колегії обласної ради за участі заступника міністра охорони здоров’я, що відбудеться у п’ятницю. На цьому зібранні вони мають намір озвучити регіональну проблему і почути реальні кроки виходу з неї. Розглядався і варіант зустрічі високопосадовця з громадськістю міста у Золотоніській ЦРЛ.

Алла Капля (тижневик “Златокрай),
спеціально для zolotonosha.ck.ua