Євген Мєшковський — легендарний генерал-хорунжий Армії УНР з Богданів

Село Богдани славиться на всю Золотоніщину своїм козацьким минулим, адже писемна перша згадка про населений пункт припадає на 1666 рік. Через два з половиною століття (1910) тут налічувалося 186 козацьких і 96 селянських дворів із населенням 1469 жителів. Богдани має славетних уродженців: міністр пошти й телеграфу Української Народної Республіки Іван Паливода, який провів тут дитинство (батько, Симон Панасович, із 1889 року служив керуючим богданівського маєтку Кочубеїв), та начальника Генерального Штабу Армії УНР генерал-хорунжого Євгена Мєшковського.

Євген Васильович Мєшковський народився 12 лютого 1882 року у дворянській родині з міцним козацьким корінням. Батьки бажали, щоб син став священиком, тому й віддали до Переяславського духовного училища, яке юнак закінчив в 1897 році за першим розрядом. Далі Євген продовжив освіту в Полтавській духовній семінарії. Але, провчившись два роки, залишив науку й у січні 1901 року добровільно пішов на службу до 174-го Роменського піхотного полку. А вже наступного року поступив до Чугуївського піхотного юнкерського училища. Однокашник Мєшковського, Володимир Савченко, згадував,  що той «у неофіційній обстановці спілкувався українською». Він «володів колосальною фізичною силою й жартів з собою не любив і не допустив би». До того ж, наука юнакові давалася легко.

Читайте далі  про героїчну долю українського полководця з Богданів у матеріалі нашого історичного оглядача – Золотоноша Історична | Євген Мєшковський…