Майже відверті розмови та великодушні обіцянки, – черкаські ЗМІ про передвиборчий процес у Золотоноші

Цікаві передвиборчі баталії розгорнулись днями у Золотоноші, що на Черкащині. Претенденти на посаду міського голови, що раніше спілкувались з електоратом виключно заочно і за допомогою товарно-грошових відносин, нарешті виходять у люди. Як виявляється, «живий» політик таки дещо відрізняється від образу, створеного власною піар-службою – як вербально, так і морально, – повідомляє інтернет-видання Вчасно.

За повідомленнями тутешніх мешканців, один з кандидатів у неділю провів ряд зустрічей із місцевою громадою, намагаючись донести свою позицію до них. В цілому сценарій звичний – оголошення, зустріч із людьми з навколишніх багатоповерхівок, агітація. Нестандартні лише дійові особи та підходи до розмови.

Золотонісці нарікають, що на кожному заході були присутніми лишень… від чотирьох до семи місцевих жителів. Решта – 2-3 десятки уважного електорату – абсолютно невідомі люди із готовими завчасно питаннями. Аналогічно завчасні та чіткі відповіді лунали і з вуст винуватця події. До такої думки дійшли очевидці після того, як кандидат не зміг відповісти на жодні питання справжніх мешканців, усіляко намагаючись уникати розмови з ними та цілеспрямовано слухаючи лише згаданих незнайомців.

Вперто не змінюється і риторика діалогу – ті самі широкі обіцянки, страшна дезорієнтація у міських проблемах, а також декларування майбутніх змін, котрі давно вже діють на території Золотоноші. Так, приміром, знову спливла тема багатостраждальних очисних споруд. Раніше повідомлялось, що кандидат у своїй передвиборчій програмі або вводить в оману, або вперто не хоче розуміти навіть таку банальну річ, як місце розташування стратегічного для райцентру об’єкту. Зганьбився політик фразою про те, що місцева влада замість реконструкції споруд, будує навколо нього супермаркети. Золотонісці ж зауважували тоді, що насправді очисні знаходяться за містом, біля селища Гришківка, а будівля, про яку йдеться у буклетах – стара насосна станція, котру ліквідували ще у 2011 році.

Тим часом на безпосередніх зустрічах з електоратом кандидат, розраховуючи на необізнаність електорату, пішов ще далі, пообіцявши таки перенести із центру міста очисні споруди. Куди і що він зібрався переносити, пояснити не зміг.

Ситуація ж, за повідомленнями мешканців Золотоноші, переросла у більш цікаві формати, адже згодом діалог зайшов у зовсім інше русло, аніж очікували представники штабу. Дізнавшись про відверте маніпулювання фактами та звинувачення у свій бік, на відкриту розмову прийшли і головні герої передвиборчої програми – комунальники міста та громадські активісти, на чолі з директором «Водоканалу».

Вони ж і поставили безліч незручних питань, відповідь на які, проте, знаходиться на поверхні. Серед них, зокрема, лунала й відверта цікавість, яким же чином кандидат знизить обіцяні тарифи на газ та світло. За словами кандидата, це питання він вирішуватиме безпосередньо з організаціями. Фахівці ж попросили поділитися рецептом, за яким «Нафтогаз» чи «Обленерго» зробить виключення для Золотоноші у ціновій політиці.

В цілому на жодне питання раптових гостей політик не відповів і, навіть більше, – намагався спершу спровадити чоловіків, що відверто зламали агітаційні плани. Стороннім людям, мовляв, розмовляти з кандидатом зась. Не врахував лише одного – захід анонсувався, як «відкрита розмова з громадою». Розмова й відбулась. Як виявилось, ще й доволі плідна, адже розставила дуже багато крапок над «і».

Ще більш цікаві повідомлення надходять від мешканців однієї з п’ятиповерхівок на вулиці Шевченка, що у Золотоноші. Там перевиборна ідилія завершилась, так і не розпочавшись. Ще на початку вересня герой публікації, тоді ще далеко не кандидат офіційно, але найактивніший учасник перегонів фактично, зробив один із багатьох широких жестів. Тамтешнє подвір’я тоді було з помпою заасфальтоване. Старший будинку, радісно та з низьким укліном відрапортувавши про подію до місцевих ЗМІ, дуже швидко став довіреною особою кандидата.

Проблеми ж вилізли на гору після першого осіннього дощу. Як виявилось, асфальт вкладався нашвидкуруч: мало того, що без підготовки фундаменту, так ще й і без жодних узгоджень із відповідними службами та консультацій фахівців. Серед головних недоліків, які відтепер будуть довго нагадувати місцевим про вибори – абсолютна непродуманість системи зливу опадів. Наслідок показовий: частково підтоплене підвальне приміщення. Мешканці ж, що вельми показово, чомусь звернулись за вирішенням проблеми не до ініціатора «ремонту», а до ЖЕКу та міської ради.

До виборів лишилось трохи більше тижня, а скільки сюрпризів очікують на Золотоношу – поки що невідомо. Один із наступних – концерт для золотоніської малечі від авторів мультфільму «Фіксики». Звісно ж, під патронатом кандидата. Ідея насправді ефективна. Неповнолітні, як відомо, право голосу не мають, а от молоді мами дуже люблять, коли хтось піклується про їхніх дітей.