Осіннє листя із золотоніських домоволодінь вивозитимуть безкоштовно

Проблему стихійного спалювання листя та городини, котра постає з року в рік навесні та восени, у Золотоноші намагатимуться вирішувати новими підходами.

Локальні міні-пожежі біля приватних садиб – це давня традиція серед жителів України. Як говорять захисники подібної “утилізації”, палили завжди і всюди. І з цим насправді складно посперечатися.

Бити ж набат мешканці почали ще минулого року. Кількість та інтенсивність вогнищ у кожному мікрорайоні досягла вже таких масштабів, що деякі батьки почали ховати по домівках своїх зовсім маленьких дітей. Зі схожими проблемами стикалися і люди з різноманітними хворобами, для яких забруднене повітря – це гра на межею з життям.

Тема суперечлива та складна передусім для самої громади. Адже дійсно, це стало давньою звичкою – швидко та легко позбуватися зайвого, не переймаючись додатковими логістичними проблемами. Хоча й мало хто усвідомлює, що із часів щасливого дитинства, коли ковбаса була по три двадцять, змінився не лише державний устрій та зарплати.

Екологія 

З-поміж багатьох проблем, які суттєво погіршують екологію сучасного міста, саме для провінції характерним є питання спалювання органічних залишків восени.  Золотоноша – не виняток: з року в рік райцентр потопає в клубах диму через спалювання листя та трави. Окрім того, що специфічні тліючі вогнища досить часто стають причиною пожеж у присадибних ділянках, вони завдають шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю людей.

Як відомо, рослини очищають повітря від шкідливих речовин, які потрапляють у повітря через викиди з промислових підприємств та з автомагістралей. Усі ці речовини накопичуються в листі дерев. Спалюючи листя, люди сприяють повторному потраплянню шкідливих речовин в атмосферу.

Зміна хімічного складу повітря несприятливо впливає на більшість біосферних процесів. Забруднення повітря токсичними хімічними речовинами навіть при малій їхній концентрації призводить до зниження неспецифічної стійкості організму та сприяє розвитку багатьох захворювань людини.

Міф скептиків про те, що палили завжди і люди були здорові, руйнується звичайним логічним ланцюжком. Змінилось навколишнє середовище, отже й до органіки потрапляє значно більше шкідливих речовин. Які потім золотонісці люб’язно і повертають матінці-природі.

Боротьба з вітряними млинами

Одним із наслідків  спалювання органічних залишків на полях та присадибних ділянках є не лише токсичність диму. Вогнем знищують найцінніші мікроорганізми, які забезпечують корисні якості ґрунту.  Вогнища призводять і до погіршення середовища  проживання тварин і птахів, знищення гумусу, порушення структури ґрунту, зниження  його родючості.

Досить часто самі вогнища знищують коріння і гілля кущів, пошкоджують стовбури молодих дерев, нищать насіння цінних рослин, перетворюють цілий пласт ґрунту у мертвий.

Далі – найцікавіше. На присадибних ділянках рослини, як відомо, часто обробляються пестицидами. Вони, у свою чергу, потрапляють у повітря в процесі згорання листя, трави та бадилля. Найбільшу кількість пестицидів містить бадилля картоплі.

В той же час у сухій траві згорають і корисні комахи, наприклад, сонечка. Натомість їхня здобич, тля, залишається зимувати на стадії яєць на гілках. Таким чином, спалюючи листя, людина своїми руками створює оптимальні умови для розмноження тлі навесні. Що, у свою чергу, призводить до інтенсифікації хімічної війни з нею. Більше пестицидів, більше шкоди. І так по колу.

Здоров’я. Своє та тих, хто оточує

Вдихання чадного газу може призвести і до головного болю, втрати свідомості, загострення респіраторних захворювань. Найбільш вразливими до продуктів спалювання органіки є діти, люди похилого віку, а також ті, хто страждає захворюваннями серця та легенів. Як відомо, дитині для отруєння потрібно в 5 разів менше токсичних речовин, ніж дорослому. Крім того, сажа та попіл, які осідають на землю, швидше поглинаються дітьми, які за зростом значно нижчі і вдихають більше цих відходів спалювання.

Якщо врахувати той факт, що до органічного сміття досить часто долучають різноманітні плівки, паралон, пінопласт, то у процесі згорання такого комбінованого сміття у повітря виділяються ціаніди, які здатні призвести до летальних наслідків навіть на побутовому рівні. У звичайному згарищі через недостатність кисню ціаніди не руйнуються, натомість потрапляють до навколишнього середовища.

Побутові відходи, які спалюються паралельно з листям, суттєво забруднюють атмосферу і спричиняють цілий ряд хвороб. Наприклад, чорний дим, утворений від згорання  пластика, містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. У процесі згорання гуми утворюється канцерогенна сажа та оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання.

Шляхи вирішення

Кампанія боротьби з цим ганебним явищем широко висвітлювалась та обговорювалась минулої осені у золотоніському сегменті інтернету. Методи були різними, проте щоразу викликали надмірне обурення захисників “вогняних традицій”.

Декого фахівці відповідних служб ловили “на гарячому”. Для цього у період найбільшої активізації паліїв місто навіть патрулювали спецкомісії. Це, звісно, призводило лише до обурення, традиційних нарікань на владу, а також до появи красномовних легенд про бабусь, у яких забирають за дрібну купку бадилля останню пенсію.

Небайдужими лишились і пересічні містяни. Повідомлялось навіть, що Золотоношею курсує група байкерів, котрі детально фіксують усі подібні порушення, звертаючись потім у відповідні органи. Дехто ж просто в якості протесту публікував фото згарищ у соціальних мережах. В обох випадках ініціаторів кампанії з боротьби віртуально ледь не лінчували.

“Кнут” не спрацював, тому в дію вступає так званий “пряник”. Цієї осені для любителів ароматного диму працюватиме спецпропозиція від золотоніських комунальників. Відтепер усе органічне сміття, аби уникнути спалювання, вивозитиметься безкоштовно. Абсолютно. Людей закликають лише зібрати купки біля власних домоволодінь та попередньо зателефонувати до “Міського водоканалу” (5-21-19, 2-36-33, 5-26-47).

Розпочався жовтень, а, отже, зовсім скоро, мешканці міста й побачать рівень свідомості своїх земляків. Спрацює подібний подарунок чи ні, але вже зараз завчасно можна готувати свої органи дихання до чергових випробувань.