Золотоноша потроху опановує та економить на новій системі електронних закупівель

Спортивний інвентар і комп’ютери з майже 10% економією. Стільки заощадили для своїх бюджетів у Черкаській РДА та Золотоніській міськраді відповідно. Тут для закупівель скористалися системою «ProZorrо», котру на Черкащині впроваджують із літа.

Прес-служба Черкаської ОДА повідомляє, що нині у системі електронних закупівель «ProZorrо» працюють уже десятки установ України – від міністерств до профтехучилищ. У середньому вони економлять від 5 до 20%. Серед переваг економісти називають простоту доступу, підвищення конкуренції серед учасників. А ще – анонімність, що ускладнює можливість змови учасників.

– Наші першопрохідці показують позитивний досвід, – зауважує обласний керманич Юрій Ткаченко. – Якщо на одній закупівлі на суму в п’ять тисяч гривень вдається зекономити кількасот гривень, то уявіть масштаби по області. Лише торік по 47 розпорядниках коштів, які ми моніторимо, обсяг закупівель без застосування процедур склав майже 575 млн грн. Зараз кожен район зобов’язаний переходити саме на електронні закупівлі. Особлива увага до комунальних підприємств. Цю реформу треба якнайшвидше запроваджувати, бо йдеться про економію коштів громад. І Черкащина почала це робити серед перших областей в Україні.

Як працювати із «ProZorrо» – охочим роз’яснюють у департаменті економічного розвитку й торгівлі ОДА. Навіть онлайн – на спеціальних сторінках у мережах «Facebook» і «Twitter».