Громадська мережа Опора звертає увагу на політичні технології у Золотоноші

У разі реєстрації кандидата на посаду міського голови Вячеслава Осадчого, його нинішню діяльність можна розцінювати, як політичну технологію, котра прямо суперечить законодавству. Про це йдеться у матеріалі, опублікованому активістами громадської мережі “Опора”, діяльність якої протягом декількох років активно і успішно направлена в тому числі і на забезпечення прозорості виборів на всіх рівнях.

За повідомленням активістів, у  Золотоноші з ініціативи потенційного кандидата на місцевих виборах В’ячеслава Осадчого стартувала соціальна програма «Крок назустріч». Нещодавно було відкрито соціальний магазин для малозабезпечених верств населення. Там можна придбати продукти першої необхідності (цукор, крупи, борошно, хлібобулочні вироби, ковбаси, олію та інші) за цінами виробника. Також у рамках програми містянам безкоштовно надають юридичну допомогу.

Покупцям магазину видають номерні картки і реєструють у своїй базі, дають фірмовий безкоштовний пакет. Крім цього, багатодітним сім’ям безкоштовно роздають пакунки з канцтоварами. Ці послуги надають виключно жителям міста Золотоноша.

Представники “Опори” зауважують, що згідно реєстру громадських об’єднань, громадська організація, від якої діє ця програма, зареєстрована 25 жовтня 2013 року у с. Павлівка Вінницької області. В’ячеслав Осадчий є головою її правління.

Про наміри балотуватися до будь-якого рівня рад він поки не заявив. Проте в інформаційному бюлетені «Крок назустріч», який можна взяти у магазині, говорить: «Питання моєї участі у місцевих виборах відкрите. Якщо громада міста поставить мені таке завдання – я піду їй назустріч».

До моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи реєстрації кандидата на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії зі сторони потенційних кандидатів є передвиборною агітацією чи дії, які мають ознаки підкупу виборців чи є підкупом, які здійснюються із порушенням закону. Проте ОПОРА наголошує, що у разі реєстрації кандидата, подібні дії можна розцінювати, як політичну технологію.

Активісти нагадують, що згідно пункту 4 статті 60 закону «Про місцеві вибори» передбачена заборона проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Відповідно до п.1, п.2 ст. 160 Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність за підкуп виборців – до трьох років обмеження волі.

Нагадаємо, що тим часом у місті через соціальні мережі активно анонсуються й інші раптові заходи під брендом “Крок назустріч” – конкурс краси та концерт відомого поп-виконавця “Дзідзьо”. Оцінку їхньої відповідності виборчому законодавству поки що активісти не дають.

Також, за повідомленнями місцевих жителів, у Золотоніському районі поки що потенційний кандидат Анатолій Хмільківський нещодавно розміщав білборди, де вітав їх з Днем незалежності.