У Хрущівці вирощують стародавній врожайний сорт пшениці

Стійка до хвороб, невибаглива до погодних умов, дуже поживна і досить урожайна. Так характеризують пшеницю cорту спельта науковці, зокрема й завідувач кафедри генетики, селекції та біотехнології рослин Уманського національного університету садівництва доктор біологічних наук Федір Парій.

Урядовий кур’єр розповідає, що вік цього виду пшениці — кілька тисячоліть. У стародавні часи спельта, якій приблизно п’ять тисяч років, панувала на полях Вавилона, Єгипту та на землі Ізраїлю, потім перейшла до Європи. Частина науковців уважає, що спельту вирощували трипільці. В Україні її активно вирощували аж до ХІХ століття. Потім вона поступилася м’якшим та урожайнішим сортам.

Творцем перших культурних вітчизняних сортів спельти став уманський учений-селекціонер Федір Парій. Саме він розшукав в одному з гірських сіл Прикарпаття невеликий посів цього древнього злаку. Взяв насіння — так рослина й потрапила до селекціонерів. Почався пошук оптимальних форм нової спельти. Схрещуючи її з іншими сортами пшениці, Федір Микитович став автором багатьох нових сортів.

Вирощують нові сорти спельти чимало господарств на Черкащині та в інших областях.

Один із тих фермерів, хто торік зацікавився спельтою і посіяв її на своєму полі, — голова фермерського господарства «Мрія» Золотоніського району Михайло Ткалич. Він ділиться особливостями вирощування нової культури. Так, сходи на трьох з лишком гектарах, які засіяв придбаним у науковців насінням, спочатку не дуже порадували фермера. Були дещо нерівномірними, але після підживлення рослин міндобривами поле повеселіло. Погода ніби навмисне випробовувала новинку: минулої  осені було сухо, спека дошкуляла й цього року, коли зерно наливалося. А коли підійшли останні строки дозрівання — полили дощі. Це не могло не вплинути і на врожайність, і на якість. Але коли лабораторія одного з елеваторів зробила аналіз намолоченого зерна, виявилося, що навіть за таких вкрай несприятливих умов у ньому є 16,1% білка і 32% клейковини.

Та й урожайність не підвела: майже 42 центнери з гектара за не дуже сприятливих умов. А мало б і могло бути більше білка. Фермер сподівається, що селекціонери виведуть нові, стійкіші до спеки сорти. А ось у тому, що спельта має значно вищий коефіцієнт кущіння і її можна висівати дещо меншими, ніж загальноприйняті, нормами, фермер переконався сам. Наступного року планує засіяти новою культурою не менше 15 гектарів.

Науковці не зупиняються на досягнутому. За участі колег та учнів генетик Федір Парій на основі спельти створив новий сорт тритикале. Його назвали Тактик і сподіваються отримати в ньому значно вищий відсоток білка, ніж у решти сортів жита й тритикале. Тактиком торік восени засіяли в Україні перших два гектари (обидва на Черкащині), кожен з яких видав по 50 центнерів зерна.

Посівний матеріал, як стверджують науковці із Всеукраїнського наукового інституту селекції, фермери дедалі більше закуповують у Європі. Сподіватимемося, що й Україна не відставатиме.

Читайте також:

comments powered by HyperComments