Міноборони досі відмовляється виплачувати грошову допомогу за Валентина Чуруту

Завтра у Золотоніському міськрайонному суді відбудеться засідання з приводу адміністративного позову матері першого загиблого у АТО місцевого героя. Любов Стадник скаржиться на бездіяльність щодо невиплати одноразової грошової допомоги у зв’язку з загибеллю її сина, учасника АТО. Відповідач – Міністерство оборони та обласний комісаріат.

Валентин Чурута ще у травні 2014 року на добровільних засадах долучився до військового добровольчого формування – батальйону «Айдар». Тоді його підрозділ приймав участь у визволенні міста Щастя Луганської області від бандформувань так званої «ЛНР».

Вже у червні того ж року боєць був зарахований солдатом сформованої військової частини В0624, до якої увійшли бійці батальйону «Айдар». Наразі підрозділ реорганізований у «В/Ч 2950 штурмовий батальйон «Айдар». 30 червня Чурута загинув, отримавши поранення у голову.

Посмертно, через декілька днів, Валентин був нагороджений головою Черкаської ОДА Юрієм Ткаченком почесною відзнакою «За заслуги перед Черкащиною».

Бюрократичні проблеми почались згодом. Як і гарантує законодавство, мати героя звернулася до військового комісара Золотонісько-Драбівського ОМВК з відповідною письмовою заявою про призначення соціальної виплати. Після надання усіх необхідних документів – витягів з наказів про призначення на посаду, виключення зі списків особового складу, довідок при причини та обставини загибелі – процес загальмувався вже на вищих ешелонах.

Вже в ході опрацювання вказаних документів з боку Департаменту фінансів Міністерства оборони було висловлено зауваження. Мовляв, загиблий солдат Валентин Чурута не призивався на військову службу в Золотонісько-Драбівському комісаріаті. На думку чиновників, добровольці, які перебували в зоні АТО і не були призвані на військову службу за місцем реєстрації, до числа військовослужбовців не належать. Жодних офіційних пояснень столична установа матері досі не надала.

Істину у суперечці намагатимуться знайти завтра. Любов Стадник та юрист новоствореного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ростислав Пилипенко намагатимуться достукатись до військових посадовців вже через суд.