Село Крупське потрапило до списку перейменувань випадково

На Черкащині мають перейменувати 19 населених пунктів. У Золотоніському районі під перейменування підпадають селище Петровського, села Чапаєвка і Крупське.

Як вважає сільський голова Іван Соколенко, Крупське випадково потрапило у цей список. Адже назва села походить зовсім не від прізвища соратниці Леніна Надії Крупської. Село  зареєстроване ще на карті французького військового інженера й архітектора Ґійома Боплана у XVII столітті, тобто задовго до подій Жовтневої революції 1917 року. І згадкам про Крупське в документах понад 360 років, розповідає Черкаський край.

Існує кілька версій назви села, наведених у книзі «Подорож Златокраєм». Одна з них пов’язує назву села з прізвищем переселенця з Кропивни Олекси Крупського. Інша — що тамтешні землі належали полковникові Крупському. Деякі краєзнавці схильні вважати, що засновником села став козак Крупський, виходець із села Крупа на Волині.

Це було гуртуюче село. До нього належало 4 тисячі гектарів земель. Сюди входили села Щербинівка, Синьооківка, хутір Тимківщина, звідки родом відомий професор і краєзнавець, перший ректор Київського університету Михайло Максимович.

Тож назва села Крупське аж ніяк не вписується в закон про декомунізацію. Занепокоївшись змінами назв сіл і вулиць, люди в Крупському терміново зібрались на збори. Одностайно вирішили не змінювати назви села і його вулиць. Бо в цих назвах — його історія, колорит, добрі діла конкретних людей, які творили його історію.