Переможна серія продовжується: “Спартак” – “Канів” 5:0 [ФОТО]

На стадіон “Колос” повернулись футбольні перемоги. Місцеві улюбленці – золотоніський “Спартак” – набрали серйозних обертів і відсвяткували третю поспіль перемогу у вищій лізі Черкащини. Цього разу глядачі побачили справжній розгром – з рахунком 5:0 були обіграні сусіди з Канева.

З нещодавніх пір сусідство між командами лише географічне, адже після матчу сьомого туру “червоно-білі” почали впевнено вибиратися з підвалу турнірної таблиці, де опинилися разом з канівськими колегами. Першою ластівкою стала перемога у надпринциповому дербі з “Лідером”, а закріпили усіх золотонісці на виїзді у Монастирищі. Звітна ж гра стала також важливою. Адже, граючи вдома з аутсайдером чемпіонату, на фоні власної переможної серії втрачати очки не можна.

“Канів” в свою чергу також не сприймався в якості подарунку. Ще два тижні тому експерти зазначали, що команда, попри безнадійне становище у турнірній таблиці, від матчу до матчу покращує свою гру, тому перемоги не за горами. Цю тезу клуб підтвердив у минулому турі, лише мінімально поступившись “Зорі” з Білозір’я.

Подібні побоювання, здалося, стали реальністю на початку гри, коли канівчани розпочали тотальний тиск на ворота господарів. Після довгої розкачки, з 13 хвилини пішли вперед північні сусіди, змусивши “Спартак” надовго закритися у власному штрафному майданчику.

Перший момент створив півзахисник “Канева” Євген Баранов, навісивши на дальній кут воротарського майданчика, де на нього вже чекав колега Станіслав Циба. З ударом головою в притул впорався голкіпер Євген Крикун. Вже за хвилину атакувальний півзахисник гостей Іван Доненко потужно та неспоідвано пробив приблизно із 40 метрів, та знову бездоганно відчув момент воротар.

У подібному ключі гра розвивалась аж до 35 хвилини. Постійні гольові моменти біля воріт господарів, пресинг та велика кількість кутових. Найактивнішим гравцем під час цього періоду був зазначений Доненко, котрий ще встиг відзначитись ювелірним крученим ударом з лінії штрафного, а також претендував на пенальті на 29 хвилині. Арбітр порушення не побачив, особливих претензій і не лунало.

З кінцівки першого тайму і розпочалася феєрія “Спартака”. Показав приклад колегам Денис Бреус, під час контратаки обвівши чотирьох суперників на вході до штрафного майданчика, але пробив вище. Не встигли суперники оговтатись від несподіванки, як рахунок вже став 1:0. Той самий Бреус розстріляв кут воріт з двох метрів.

Результативна зв’язка центральної вісі Бреус-Зоря на досягнутому не спинилась і продовжила організовувати разючі контратаки. На них, відповідно, і намагалась грати вся команда, адже сьогодні був день імені цих двох хлопців.

Завершували першу 45-хвилинку вони не менш потужно. 39-та хвилина: Віталій Зоря на швидкості проривається флангом – кутовий. 40-ва хвилина: ефектна подача Зорі на дальній кут воріт. 45-та хвилина: гол. Зоря на фланзі, випередивши та обвівши декількох суперників, розстріляв ворота.

Після перерви, за цілком комфортного рахунку, “Спартак” не спинився. Тепер до атакувальних дій додався ще й Олег Хомут, котрий неодноразово “крутив” подачі на гольові позиції, а одного разу змусив понервувати голкіпера “Канева” Віталія Смаголя. Той після удару Хомута з флангу випустив м’яч з рук.

Саме в цей період і стався третій гол. Денис Бреус знову показав дива індивідуальної майстерності: самотужки перегравши декількох захисників, на швидкості обвів голкіпера та оформив дубль.

Опісля, як не дивно, розпочалась гра на зустрічних курсах, майже без середини поля. “Канів” відверто побіг забивати. Дуже небезпечно з лицьової лінії подавав Іван Волошенко. Мав бути гол, аби не захисник “Спартака” Сергій Труба. Той у ризиковому підкаті в останній момент зумів вибити м’яч у опонента. За три хвилини Віталій Матяш завдав гарматного пострілу зі штрафного. Голкіпер м’яч відбив перед собою і тут ледь не сталося конфузу. Зазначений Труба ледь не вцілив у власні ж ворота.

Ударна десятихвилинка гостей скінчилася швидко, тому на перший план вийшла знову золотоніська зоряна пара. Точніше, вже тріо. Як зазначалось, сюди додався Хомут. Вони й створили убивчий момент на 67 хвилині. Зоря у боротьбі таки зумів віддати передачу на Бреуса – штанга! Хомут підібрав, опинившись першим на м’ячі і повернув знову Бреусу. Хоч до воріт було близько двох метрів, та у боротьбі з двома захисниками удар вийшов несильний і неточний.

Фінальний акорд розпочався на 75 хвилині. Спершу голом у своїй першій атаці відзначився Максим Безпрозванний, за дві хвилини до того вийшовши на заміну. Відразу ж, не спиняючись, Денис Бреус знайшов своєю передачею Зорю, а той головою в притул розстріляв ворота, також оформивши дубль.

5:0 і “Спартак”, здається, повністю оговтався від провального початку сезону. Нині команда з дев’ятьма очками посідає 9-те місце, та, в будь-якому разі, тепер продовжувати турнірну боротьбу буде значно легше. Як в моральному, так статистичному плані. Особливо ж стане в нагоді “червоно-білим” стовідсоткова результативність з прямими конкурентами (“Лідер” 1:0, “Авангард” 2:1, “Канів” 5:0), адже наступний тур буде для них надскладний. “Спартаківці” їдуть в гості на Уманщину, де гратимуть з “УТК-Ятрань”, який всерйоз націлився на боротьбу за чемпіонство.

Відзначився матч і двома родзинками. У перерві після довгої відсутності на поле вийшов голкіпер “Спартака” Богдан Кулініч. Страж воріт протягом декількох тижнів виступав у складі Паралімпійської збірної України, котра днями посіла друге місце на чемпіонаті світу з футболу. На груповому етапі турніру наші хлопці обіграли Японію (16:0) та Англію (1:0). У чвертьфіналі – Ірландію (4:0). Перегравши за крок до фіналу збірну Бразилії (2:0), українці у фіналі поступились росіянам – 0:1

Тим часом на головній трибуні, за відсутності спортивного аксакала міста Миколи Строканя, пробувала себе у ролі диктора 13-річна жителька Золотоноші Аня Фоменко. Дівчинка, котра перебуває у ранзі штатної ведучої урочистих заходів у гімназії, серйозно ставиться до майбутньої професії. Побувавши за день до матчу на студії новин ТРК “Рось” та спробувавши себе у ролі телевізійника, цього дня вона насмілилась інформувати велику спортивну аудиторію. Звісно, не без огріхів, але практика, за її словами, безцінна.

Спартак – Канів 5:0
4липня, Золотоноша, стадіон “Колос”. 125 глядачів

Спартак: Крикун – Труба, Литвиненко, Калашник, Дробітько – Гринець – Міхновський, Чуприна, Зоря, Хомут – Бреус
НЗ: Омельяненко, Дробний, Луганський, Безпрозванний, Педченко, Кулініч, Дузь

Канів: Смаголь – Підгірній, Зубко, Решетняк, Сторчеус, Матяш, Сайко, Баранов, Доненко, Волошенко, Циба.
НЗ: Лизогуб, Іванов, Залузенний, Іванченко, Приймич, Семенченко

Голи: Бреус (2), Зоря (2), Безпрозванний

Чемпіонат Черкаської області 9 тур

Чемпіонат Черкаської області 9 тур 02

 Спартак-Канів 1 Спартак-Канів 2 Спартак-Канів 3

В атаці Віталій Зоря

Спартак-Канів 4

Розпочинає атакувальну комбінацію правий захисник Сергій Труба

Спартак-Канів 5 Спартак-Канів 6

Денис Бреус у боротьбі з захисниками

Спартак-Канів 7 Спартак-Канів 8 Спартак-Канів 9 Спартак-Канів 10 Спартак-Канів 11 Спартак-Канів 12 Спартак-Канів 13

Юний диктор Аня Фоменко

Спартак-Канів 14

Міжнародний тріумфатор, голкіпер Богдан Кулініч