Оприлюднено список вулиць, що ремонтуватимуться за рахунок акцизного збору

600 тисяч гривень вже акумульовано за допомогою акцизних зборів на ремонт золотоніських доріг. Така сума лунала на нараді керівництва міста та підприємців, котрих зібрали ще раз для детального пояснення важливості законодавчих нововведень.

Питання це стало вкрай важливим після ухвалення закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Відтепер ремонт доріг та тротуарів повністю покладений на плечі місцевих бюджетів, а турбуватися про створення умов для накопичення коштів на ці процеси мають адміністрації локальних суб’єктів.

Основне джерело подібних надходжень – акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива. Ставку податку золотоніські депутати згідно законодавства встановили в розмірі 5% та спрямували конкретно на ремонт асфальтового покриття та дворів багатоповерхових будинків. Це й сприяє створенню додаткових стимулів не лише для розвитку місцевого підприємництва, а й жорсткішого контролю над сплатою податків, адже тепер принаймні цей фактор в руках громади.

Основними ж цілями зустрічі було наочне відзначення тих торговельних точок, котрі цілком прийняли нові правила ведення бізнесу, роз’яснення юридичних нюансів тим, хто досі намагається приховувати рівень реальних продажів підакцизних товарів, а також оголошення планів на майбутнє.

За словами посадовців, від початку року золотоніські підприємства у сфері торгівлі розділились на два табори: ті, хто адекватно відкоригував цінову політику та вчасно сплачує акцизний збір до бюджету міста, та ті, хто вперто намагається не помічати законодавчих ініціатив.

Зазвичай ухиляються магазини елементарним способом – відсутністю чеків на придбані цигарки чи алкоголь. Проконтролювати реальну кількість проданого товару неможливо, тому й у звітності фігурують відверто смішні суми, які зовсім не відповідають справжньому попиту на такий вид товару.

Задля підвищення дисциплінованості та мотивації міськвиконком вже місяць проводить регулярні моніторинги щодо рівня продажів на різних торговельних точках. Зазвичай після індивідуальної бесіди та наочної демонстрації різниці між сплаченими коштами та потенційною сумою, підприємці змінюють своє ставлення до цієї проблематики. Подібною ситуація була у перший місяць дії нових законів, коли не встигли відреагувати на зміни деякі міські АЗС. Результат діалогу із власниками вражаючий – вже в наступний звітний період сума надходжень виросла ледь не в десять разів.

Є й такі, котрі досі категорично відмовляються діяти відкрито, прикриваючись мораторієм на перевірки, а також доводячи, що з цим податком їхній бізнес дуже швидко закриється. Щодо інспекційної заборони відповідь посадовців чітка – у випадку звернення до прокуратури (а, наприклад, згадані факти невидачі чеків – це вже порушення законодавства) мораторій не діє. Тому й в черговий раз ймовірним порушникам виносять лише “останнє китайське” попередження.

– Можу дати лише одну пораду – звикайте. Настали зовсім інші часи і, принаймні, щодо питання тих самих чеків пора змінювати і себе, і своїх клієнтів, адже тепер проблема місцевих доріг залежить лише від нас, – звертається до підприємців міський голова Віталій Войцехівський. – Поки я тут, не “злізу” ні з кого. Якщо прийде на посаду інша людина, можете домовлятись з нею іншими способами, але які будуть потім дороги в місті, мені страшно уявити.

Також Войцехівський обурюється на поведінку трьох підприємців, котрі, на його думку, вирішили серйозну нараду з економічних питань перетворити на передвиборний спектакль. За словами міського керівника, прізвища подиву не викликали – Володимир Мархоцький, Петро Головня, Сергій Баглаєнко. Задля більшого ефекту привели з собою кандидата юридичних наук. Тому й левову частку наради лунали не задекларовані питання, а звинувачення у крадіжці пам’ятника Леніну та критика стосовно великих сум, вказаних у декларації мера та його заступника.

Намагались достукатись і до підприємців, аргументуючи тим, що місцева влада їх просто дурить цими акцизами. Детальна ж наочна екскурсія новими законами зняла і це питання.

Озвучені також і плани стосовно цьогорічних заходів у сфері ремонту доріг. Насамперед розпочнеться ямковий ремонт, котрий завершать до кінця травня. Далі все залежить від коштів, але вже готовий проект реконструкції дворів на вулицях Незалежності (будинки 37 та 39), Новоселівській (будинок 11), готується проект капітального ремонту провулку Нового (район лікарні). Також в другу чергу планується ремонт вулиці Горького (аби започаткувати односторонній рух тут та на паралельній вулиці Богуна) та провулку Грибоєдова. У глобальних та більш віддалених планах повна реконструкція центральної вулиці Шевченка. Її мають бажання обладнати за європейськими стандартами – з якісними заїздами та велосипедними доріжками