Розрахувати субсидію та підготувати документи відтепер можна вдома

Українцям пропонують рятуватися від тарифного здорожчання субсидіями. з 1 квітня  підвищується вартість електроенергії, гарячої води й опалення. На часі – й інші послуги. Водночас уряд спростив порядок отримання субсидій. Їх, за підрахунками фахівців, потребуватимуть уже 77% населення.

Уже найближчими днями мешканці Золотоніщини отримають у свої поштові скриньки спеціальний лист. У ньому будуть два документи – заява та декларація. Саме на їхній підставі віднині призначатимуть субсидії. Заповнені документи можна надіслати до місцевого управління соцзахисту теж поштою. Достовірність даних у заяві та декларації органи соціального захисту перевірятимуть вже після призначення субсидії. Як заявник вказав неправду – поверне надмір нараховану субсидію в подвійному розмірі, розповідають у Черкаській ОДА.

Також скасовані всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються по субсидію. Крім разової покупки на понад 50 тис. грн (цю інформацію надаватимуть у Фіскальній службі). А саму субсидію тепер призначатимуть на 12 місяців, а не на опалювальний період, як раніше. Причому не треба буде звертатися для призначення субсидії на новий період – це все відбуватиметься автоматично.

Субсидію відтепер можуть отримати і квартировинаймачі, які мають відповідний договір. Навіть якщо не зареєстровані в помешканні, але оплачують комунальні послуги. Ще є певні формальності, які потребують уточнення. У Черкаській ОДА вже звернулися по роз’яснення до Мінсоцполітики. Також тут очікують потрібне програмне забезпечення.

Є реальна можливість компенсувати зростання тарифів. На одну родину в середньому компенсація складатиме близько 400 гривень. Практично це третина витрат на комунальні послуги.

Золотоніське ж управління праці та соціального захисту населення повідомляє, що Міністерством соціальної політики України розроблено спрощену модель калькулятора для розрахунку субсидії, яку реалізовано в форматі електронних таблиць. Також для зручності опубліковані заява про призначення субсидії, декларація про доходи, а також інструкція для їхнього заповнення.