Громадські активісти та молодь зібрались за круглим столом у “Школі відповідального лідерства” [ФОТО]

Протягом весняних канікул на базі проектного центру «В.А.М.» (Відповідальність. Активність. Молодість.) у ЗОШ № 3 стартував проект «Школа відповідального лідерства», який реалізовується з ініціативи відділу у справах сім’ї та молоді та міської громадської організації «Центр розвитку молоді» за підтримки управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА.

У рамках проекту вже відбулися перші заходи. 18 березня пройшли збори молодіжних лідерів – учнів навчальних закладів міста, які проявили свою небайдужість до вирішення молодіжних проблем та готові ініціювати та проводити цікаві молодіжні акції та заходи.

За повідомленням відділу у справах сім’ї та молоді, на збори були запрошені представники активної громадськості, яким небайдужі проблемі молоді: Олексій Дробязко – тренер ДЮСШ (ГО «Золотоноша – наше місто»), Олексій Неділько – викладач музичної школи (МГО «Центр розвитку молоді»), Віта Ямборська – завідувач міського музею, Ольга Котюн – завідуюча відділення соціальної реабілітації дітей з особливими потребами центру соціальної допомоги (міська організація «Союз організацій інвалідів»), Микола Синьоок. Участь у зборах взяли й представники місцевого самоврядування заступник міського голови Світлана Суддя, начальник управління економіки Вікторія Остроглазова, спеціаліст відділу освіти Валентина Шитик. Модератором заходу була Аліна Кравчук – заступник Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру.

Школа відповідального лідерства 01

На зборах піднімалися такі важливі теми, як мотивація до саморозвитку, формування лідерських якостей, розуміння власної відповідальності у процесі реалізації ідей. Були презентовані можливі напрямки активностей для молоді: організація патріотичних акцій та заходів, спортивних змагань, музично-розважальних, краєзнавчо-туристичних заходів, благодійних акцій, журналістика. Остання тема виявилася чи не найпопулярнішою та актуальною для молоді. У місті з ініціативи активної молоді (Максим Середа) вже кілька місяців як почала діяти молодіжна онлайн-газета “Umbrella“, учасники якої проводять цікаві опитування та інтерв’ю.

Також висловлювались ідеї майбутніх соціальних проектів – проведення еколого-краєзнавчої акції на «єврейській горі», організація молодіжних фотовиставок, проведення акції «Перша допомога» – із популяризація знань по наданню першої медичної допомоги, організація спортивних змагань та музичних вечорів.

Школа відповідального лідерства 02

24 березня для учнівської та студентської молоді було організовано одноденний тренінг «Проектна діяльність як основа громадської відповідальності».

Метою заходу було познайомити молодь з особливостями написання проекту майбутньої молодіжної акції. Тренер – Тетяна Войцях, завідувач обласним центром практичної психології та соціальної роботи Черкаського інститут післядипломної освіти педагогів, наголошувала на необхідності формування у молоді активної громадянської позиції та вмінь втілювати власні ідеї. У тренінгу брали участь також представники громадських організацій міста та відділу освіти, які готові допомагати молоді у реалізації їх ініціатив.

Школа відповідального лідерства 03

Під час тренінгу були напрацьовані проекти: проведення журналістського розслідування із висвітлення такої суспільної проблеми, як освітлення певних вулиць міста, створення фотоклубу, організація музичного  фестивалю та проведення ремонту спортивних майданчиків.

Школа відповідального лідерства 04

Також ініціативна група молоді (Горпинченко Юлія, Чіпа Тїсія, Середа Максим, Баштан Андрій та інші) та представників міських громадських організацій (Олексій Дробязко – ГО «Золотоноша – наше місто» та Олексій Неділько – МГО «Центр розвитку молоді») взяли участь у написанні проекту на конкурс грантів від міжнародного фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні. Проект передбачає серію мистецько-культурних та історичних заходів, присвячених Незалежності України і може бути проведений у місті вже цього року.

 – Канікули видалися по-справжньому активними. Сподіваємось, на активну співпрацю з усіма, хто бажає підтримати ініціативи нашої молоді та разом реалізовувати цікаві молодіжні проекти, – діляться враженнями працівники відділу у справах сім’ї та молоді.