“Судова ланка в країні – найслабша”, – нардеп Голуб зустрівся з жителями Чапаєвки та Вознесенського

Останні два тижні лютого народний депутат від Блоку Петра Порошенка Владислав Голуб працював на Черкащині. Він провів особистий прийом громадян, відвідав Канівський, Золотоніський та Черкаський райони, – інформує прес-служба нардепа.

Під час зустрічей із громадами люди озвучували наболілі питання: про роботу великих підприємств у районі та екологію, стану автомобільних доріг, нерозуміння нових реформ тощо. Продуктивною вийшла зустріч із депутатським корпусом Канівської міської ради.

– Поверніть землю селу! – такими словами розпочали розповідати про свої проблеми жителі в Чапаєвці.

Люди нарікали, що без погодження з громадою, вже вирішене питання використання земель навколо населеного пункту. Сільський голова бідкається, що готові проекти побачив після нового року. А ця земля – це 40 городів жителів. Люди обурені: чому цю землю не можуть обробляти місцеві 4 фермери?

– В Україні земля – єдине багатство. Якщо її продавати, то і нас не буде, – висловився керівник СТОВ «Чапаївське» Анатолій Марченко. – Треба, щоб прості люди могли брати землю й пахати на ній.

Депутат зауважив, що саме ці проблеми на користь місцевих жителів і вирішує реформа децентралізації влади та добровільного об’єднання територіальних громад. Проте, в ході розмови з’ясувалося, що люди дуже мало знають про неї. Голуб розтлумачив суть цих реформ. Щоправда, він визнав: про новації громадян не поінформували належним чином, тому він і утримався під час голосування за цей закон.

Аби селяни могли самі визначати, як розпоряджатися землями навколо сільських рад, пояснив Голуб, необхідно ухвалити законопроект 1159, через який у парламенті сталася бійка. Йдеться про Закон про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами.

Поцікавилися жителі думкою народного обранця щодо продажу землі.

– Стратегічно я «за», – повідомив він. – Проте, наразі я «проти», бо в нинішніх умовах вся земля може опинитися в одних руках.

Самі ж селяни занепокоєні, що землю скуповуватимуть іноземці, які, мовляв, тільки й чекають, коли знімуть мораторій на продаж.

У Вознесенському найбільша біда людей – непрацюючий цукровий завод. Жителі пропонують владі позбавляти права власності тих підприємців, які не забезпечують людей роботою, «консервуючи» виробництво. Натомість, погодилися присутні, влада має створювати умови для фермера, аби той вирощував цукровий буряк, а не соняшник.

Серед питань у Богуславці –переоформлення спадщини. Владислав Голуб повідомив, що з 1 січня 2016 року набуде чинності закон, за яким переоформити спадщину по першій лінії можна буде безкоштовно в сільській раді.

Запитували учасники зустрічей і про специфіку роботи в Верховній Раді. Владислав Голуб розповів, що левова частка депутатської роботи – в Комітеті ВР з питань правової політики та правосуддя.

– Також я очолюю підкомітет з питань обрання суддів. Працюю в групі щодо судової реформи. Був ухвалений законопроект, внесений Президентом Петром Порошенком про право на справедливий суд. Судова ланка в країні – найслабша, бо навіть сумлінну роботу правоохоронців може звести нанівець.

Народний депутат також є членом постійної делегації Верховної Ради України до ПАРЄ від України, де буде опікуватися питаннями судової реформи та взаємодії з Європейським судом з прав людини.

– Це копітка робота і тут важлива кожна кома, бо Конституція – це основа для країни. Дуже серйозно ставлюся до роботи над законопроектом щодо виборів до місцевих рад, який прагнемо ухвалити до кінця березня, – додав він.

 владислав голуб