Річницю розстрілів на Майдані золотонісці провели в тиші та роздумах [ФОТО, ВІДЕО]

Золотоноша вшановувала героїв, що полягли під час минулорічних зимових протистоянь мовчазними маршами, молебнями та драматичною виставою.

Опівдні на центральній площі зібрались екс-майданівці – представники золотоніської    “Свободи” та частина Самооборони. Разом із місцевою націоналістичною молоддю вони перш за все пригадали буремні події річної давнини, утворивши експозиції зі світлинами та вирізками лютневих газет. Ходою ж відвідали монумент Небесній сотні, де представники духовенства провели коротенький молебень за загиблими.

Настрої місцевих жителів в цілому пригнічені. Цьому сприяють і війна, що вирує на Сході, і різниця між очікуваними результатами Майдану та реальністю.

– Наші справи дуже кепські, адже змінились лиш обличчя. Система не змінилась: все як було, так і залишилось, – обурюється молодіжний активіст Олександр Поліщук.

За його словами, тодішня опозиція використала піднесення народу лише у власних меркантильних інтересах. Нині ж при владі та сама формація політиків, проте з іншими прапорами.

Хоча й не лише трагізм у нинішній ситуації вбачає молодше покоління. Так, на думку представника місцевого “Сокола” Олександра Городинця, змінились в першу чергу люди: перебудували свій менталітет, перестали бути тими, в кого хата скраю.

– Ми більше не дивимося на ближнього зверхньо і з неповагою, – зазначив Олександр. – Ця взаємоповага виражається у головному моменті: хтось захищає батьківщину на передовій, а хтось в унісон активно допомагає тут.

Тему війни продовжив місцевий волонтер Володимир Шестак, пригадавши, що двоє золотоніських майданівців вже віддали свої життя на Донбасі. Це – Максим Харченко та Валентин Чурута. А очільник свободівців, депутат облради Олександр Лошков, окрім нагадування про виконання лише однієї, першої, вимоги Майдану, закликав всіх до стійкості під час військового конфлікту.

– Всі ми маємо пам’ятати, що в цій війні переможемо. Бо в інакшому випадку Україна, як держава, перестане існувати, – наголосив Лошков. – Мир може існувати лише у двох випадках: або під окупацією, або в результаті перемоги в цій війні.

По обіді в місті була проведена низка офіційних заходів. Серед них – велелюдна мовчазна хода повз площу Героїв Майдану до Меморіального парку. Марш майорів державною символікою України, адже велика кількість жителів взяли з собою прапорці та плакати на пам’ятну та патріотичну тематику.

Місце жалоби відвідали очільники міста та району, а також громада, вшанувавши пам’ять і протестувальників взимку, і бійців протягом року, які віддали свої життя за свободу і незалежність України.

Сам захід був небагатослівним. Лишень настоятелі церков прочитали заупокійну молитву за загиблими героями та за мир в Україні. Поклавши квіти до стели героїв Небесної Сотні, провівши хвилину мовчання, золотонісці вирушили до Районного будинку культури на перегляд ефектної театралізованої постановки за мотивами Революції гідності.

Річниця Майдану Золотоноша 1 Річниця Майдану Золотоноша 2 Річниця Майдану Золотоноша 3 Річниця Майдану Золотоноша 4 Річниця Майдану Золотоноша 5 Річниця Майдану Золотоноша 6 Річниця Майдану Золотоноша 7 Річниця Майдану Золотоноша 8 Річниця Майдану Золотоноша 9 Річниця Майдану Золотоноша 10 Річниця Майдану Золотоноша 11 Річниця Майдану Золотоноша 12 Річниця Майдану Золотоноша 13 Річниця Майдану Золотоноша 14 Річниця Майдану Золотоноша 15 Річниця Майдану Золотоноша 16 Річниця Майдану Золотоноша 17 Річниця Майдану Золотоноша 18