“Хіба це провина – любити рідну країну?” – золотонісці відвідали акустичний концерт “Теорії простору”

Незвичний для Золотоноші культурний захід відбувся недільним вечором у місцевій кав’ярні на вулиці Шевченка. Шанувальники сучасної української рок-музики завітали на сольний концерт соліста популярного нині гурту “Теорія простору”, який, перебуваючи на своїй малій батьківщині, вирішив влаштувати творчий вечір для жителів свого рідного міста.

Андрій Клименко, столичний студент, чий голос минулого року зачарував український андерграунд, ділився своєю творчістю із золотонісцями, котрі, не зважаючи на сильний мороз, таки відвідали захід. За його словами, бажання виступити перед земляками було величезним, адже досі відчувається неабияка близькість з рідним містом.

– Хочеться зробити бодай щось для людей, з якими я стільки прожив, – ділиться враженнями Клименко. – Когось знаю, когось ні, але для всіх хотілося створити приємний вечір.

Співакові сподобалось виступати у Золотоноші, хоча й спочатку довелось трішки “розкачувати” аудиторію, адже, чесно кажучи, наш люд ще не звик до подібних творчих вечорів. З моменту останнього фестивалю молодіжної музики (“Звуки Незалежності”, де й дебютував гурт “Теорія простору”) минуло півтора роки. В цілому ж настрій золотонісців та сприйняття творчості дещо підбадьорило Андрія.

– Саме такий формат мені найбільше до вподоби, – натхненно зазначив Клименко.

Щодо подальших планів співака поки що достеменно невідомо. Соліст не проти виступати у рідному місті, проте не хоче “набиватись” сам для участі у різноманітних культурних заходах. В разі зацікавлення містян неодмінно і з задоволенням погодиться виступити на будь-якому місцевому концерті.

– Самотужки не планую, адже це потребує значних логістичних зусиль, – резюмує Клименко. – Якщо ж хтось буде не проти бачити нас на своєму музичному заході, ми обов’язково долучимось!

Нагадаємо, молодий київський гурт «Теорія Простору», лідером якого є герой нашої публікації, презентував навесні пісню «Злочин». Трек, написаний два роки тому, завдячує своїй появі цраїнській Революції 1917 року, а представлення широкому загалу та завершення пов’язане з минулорічними подіями на Майдані.

Саме в цей час співак перечитував чимало матеріалів про бій під Крутами, над яким працював під час навчання в інституті, обробляючи архіви особових справ справ безпосередніх учасників.

– Пісня, звісно, піддалася впливу мого тодішнього настрою і переживань щодо молоді, яка боролася за Україну. Про цю країну тоді ніхто не чув і не знав, бо її не існувало в принципі», – розповідав у травні Андрій Клименко.

– Спершу я вважав, що слова треку несуть надто пафосний для мирного часу зміст, проте рядок «В чому ж мій злочин? Хіба це провина любити рідну країну?» був придуманий мимохіть – просто наспіваний під придуману раніше мелодію. Якщо спочатку не надто прагнув навіть її робити з гуртом, то друзі, які почули її в близькому колі, переконали, би вона посіла своє місце в репертуарі «Теорії Простору». Незважаючи на те, що пісня прозвучала вперше на фестивалі в Золотоноші, робота над композицією велася протягом всього року, над її вдосконаленням та різними партіями музичних інструментів», – підсумовує музикант.

Друге дихання композиція отримала під час подій на Майдані, коли хлопець з жахом усвідомив, наскільки влучно підходять її слова до тодішніх протистоянь. 21 листопада він зібрав невелике коло друзів для того, щоб ввечері поїхати на Майдан.

– Фактично ми були одними з перших, це була перша ніч Майдану і наша перша ніч там. Під дощем грав Сергій Василюк і я, скориставшись шансом виступити та гітарою Сергія Василюка (гурт «Тінь Сонця»), зіграв на імпровізованій сцені (джип, який підтягнув УДАР) пісню «Злочин». Таким чином це була одна з перших пісень, яка прозвучала на Майдані. А 1 грудня, коли протест перейшов свою мирну межу, нами був записаний демо-запис, а вже в травні ми спромоглися записати її на студії «Сонцесвіт», на якій зокрема записувалися «Тінь Сонця», – ділився враженнями Андрій.

Окрім музичних досягнень Клименко має ще й літературні. Влітку 2014 року він посів третє місце на Всеукраїнському літературному конкурсі “Новела по-українськи”. Його твір про революційні події тієї зими, “Дочекатися весни”, стала однією з переможців престижної номінації.

Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 1 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 2 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 3 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 4 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 5 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 6 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 7 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 8 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 9 Теорія простору Андрій Клименко Золотонша 10