Для золотоніських школярів відкрили Шаховий клуб [ФОТО, ВІДЕО]

Сучасний шаховий клуб відкрили сьогодні у Золотоніській гімназії. Спеціалізовану аудиторію для інтелектуальної гри сьогодні вперше апробували школярі під керівництвом відомих місцевих та черкаських гросмейстерів.

Автором ідеї та натхненником її реалізації виступив голова черкаської ОДА Юрій Ткаченко, котрий вирішив взяти на озброєння загальноєвропейську практику викладання шахової майстерності у навчальних закладах. Такою ініціативою має надію подати приклад для керівників та меценатів з усіх районів Черкащини.

– Завдяки вмілому підходу ми можемо виплекати безліч розумних дітей, а зовсім скоро вже вони рухатимуть країну вперед. Шахи дають багато корисного для людини. Вони змушують думати та приймати мудрі, обдумані рішення, – зазначив Ткаченко.

Голова ОДА висловив надію, що з відкриттям проекту на Черкащині народиться новий рух – гри в шахи, а таку ініціативу сприймуть люди на місцях.

– Зараз, коли ми знаходимося в боротьбі, у стані військової агресії нашого сусіда, гра в шахи може зробити нашу націю, наших дітей і наше майбутнє інтелектуально сильними! -резюмував він.

Ідею дитячого розвитку вдало підхопили і у самій гімназії. Вже з вересня цього року навчальний заклад стане учасником експериментального проекту під назвою “Розвиток логічного мислення молодших школярів засобами інтелектуальних ігор”. Його керівник – кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри педагогіки Черкаського інституту післядипломної підготовки вчителів Світлана Гаряча. В рамках проекту шахова майстерність стане одним із пунктів навчальної програми для учнів 1-4 класів, що, на думку авторів, стане гарним стимулом для розвитку логічних навичок сучасної дитини.

Учні ж гімназії тим часом підготували театралізоване дійство для великої кількості гостей. Захід, окрім обласного очільника, відвідали міський голова Віталій Войцехівський, голова Золотоніської РДА Олександр Лісовий, директор департаменту освіти і науки ОДА Валерій Данилевський, а також відомі шахові знавці: майстер спорту міжнародного класу, багаторічний призер чемпіонатів України Володимир Якимов, голова обласної федерації Сергій Жуган, чотириразовий чемпіон міста Микола Синьоок. Крім того, участь у відкритті клубу взяли і золотоніські підприємці, котрі окрім самого заходу, ще й мали на меті сісти в школі за круглий стіл з губернатором.

Відповідь на питання, чому саме в нашому місті відкрито перший подібний проект, надала директор гімназії Любов Денисюк. На її думку, золотоніські освітяни чітко зрозуміли просту істину: якщо не створювати інноваційних середовищ, не генерувати креативні ідеї, суспільство не встигне за динамічною зміною соціальної, економічної та інтелектуальної складових життя.

– Це, приміром, 50 років тому достатньо було лише давати знання. Нині ж цього замало, – пояснює Денисюк. – Нам необхідно створювати в дитині базу стресостійкості в умовах щвидких змін, формувати адаптаційний потенціал.

За її словами, багато роботи в цьому напрямку вже зроблено – багато втілених ідей мають золотоніські педагоги на теренах науки, спорту та мистецтва, а от про шаховий клуб точно ніколи не мріяли.

Найбільше ж задоволені діти, котрі не лише перетворили цього дня свою школу на справжню Країну шахів, а й приймали участь у церемонії відкриття та першими випробували затишну аудиторію, переймаючи знання від досвідчених гостей.

Фото: Сніжана Тесленко, Марина Полтавець
Відео: Анастасія Заболотня

IMG_1533 IMG_1547 IMG_1568 IMG_1569 IMG_1583 IMG_1586 IMG_1587 IMG_1590 IMG_1617 IMG_1633 IMG_1647 IMG_1662 IMG_1673 IMG_1699 IMG_1701 IMG_1710
IMG_1714
IMG_1716 IMG_1719 IMG_1723 IMG_1725 IMG_1740 IMG_1741

SAM_8958 SAM_8962

P2170028 P2170031

SAM_8969