Золотоноша відзначила День Соборності маршем, мітингом та співами [ФОТО, ВІДЕО]

Золотоноша не лишилась осторонь чергової річниці Дня Соборності України – цього року молодь міста відзначилася креативністю, взявши на себе організаційний тягар. Заздалегідь було заплановано аж дві акції, які пізніше об’єднались в одну. Шалений запал юних містян не зіпсували навіть вкрай погані погодні умови.  «Холодно, але душевно!» – таким гаслом керувалися активісти.

Жителі райцентру, учні старших класів, вчителі та представники місцевої влади (заступники міського голови Олег Масло та Світлана Суддя, керівник апарату РДА Андрій Ляпкало) вишикувались в багатолюдну колону біля «Танку». Під супровід патріотичних гасел та гімну учасники акції традиційно відвідали монумент Небесній Сотні, а завершили ходу біля пам’ятника Шевченку.  Саме тут організатори провели офіційну частину заходу – мітинг та хвилину мовчання за жертвами воєнних подій на Сході України.

До слова були запрошені представники духовенства УПЦ МП та молодіжний мер міста Андрій Ярошенко. Директор Золотоніського краєзнавчого музею Віта Ямборська розповіла молоді про передісторію цього свята, а відомий у місті волонтер Ігор Ястремський згадав про минулі криваві події на сторінках української історії.

«Якщо ми не будемо знати власної історії, то ми повторюватимемо її трагічні сторінки знову і знову», – наголосив він.

Закінчили ж декламуванням віршів на історичну та сучасну воєнну тематику.

Після мітингу всі бажаючі золотонісці мали змогу долучитися до “Ланцюга  Єдності”, інформація про який була заздалегідь поширена в соціальних мережах. Акція відбулась на Алеї троянд. Учасники побудували символічний живий ланцюг (подібно до подій 1991 року) , об’єднаний  патріотичними стрічками. Активісти, до яких долучились і заступники міського голови, співали українських пісень та голосно вигукували патріотичні гасла. За словами молоді, все це посприяло створенню чудової дружньої і теплої атмосфери. 

Коментуючи ідею проведення заходу, її організатор, Михайло Карий, зазначив, що Ланцюг передусім адресований молоді, яка хоче бачити змін і так їх прагне.

“Наше молоде покоління в кращому випадку не знає, з чого почати, а в гіршому ж – не вірить в індивідуальні сили. На простому наочному прикладі ми намагалися показати, що єднання в масштабах нації починається з єднання в локальних розмірах, – розповідає Карий. – Півсотні юнаків та дівчат вийшли сьогодні і надихнулися. Наступного разу їх вийде сотня, потім, можливо, тисяча. Насамперед – це акція віри в себе в такі непрості для країни часи”.

Марина Полтавець,
інтернет-видання Золотоноша
Фото: Анастасія Заболотня

День Соборності Золотоноша 01 День Соборності Золотоноша 02 День Соборності Золотоноша 03 День Соборності Золотоноша 04 День Соборності Золотоноша 05 День Соборності Золотоноша 06 День Соборності Золотоноша 07 День Соборності Золотоноша 08 День Соборності Золотоноша 09 День Соборності Золотоноша 10 День Соборності Золотоноша 11 День Соборності Золотоноша 12 День Соборності Золотоноша 13 День Соборності Золотоноша 14 День Соборності Золотоноша 15 День Соборності Золотоноша 16 День Соборності Золотоноша 17 День Соборності Золотоноша 18