Золотонісцям відшкодовують 20% кредиту на альтернативні котли

Про газові проблеми в Україні сьогодні знають навіть діти, адже тягнуться вони вже багато років, а у 2014-му, через загострення відносин, а потім і воєнний конфлікт з Росією, вони взагалі стали руба. Ось тому неабияке значення у непростій ситуації, що склалася, має урядова Програма відшкодування частини суми кредиту на придбання котлів, які працюють на будь-яких видах палива та енергії, крім природного газу. Право на такий тепловий, енергозберігаючий кредит має лише Державний ощадбанк України.

Як зазначив голова правління цієї банківської установи Андрій Пишний, реалізація зазначеної програми має стратегічне значення для всієї України, адже вона допоможе нам уникнути газової залежності від Росії. Розроблений спільно з урядом ефективний механізм кредитування українців надасть можливість близько 34 тисячам домогосподарств перейти на альтернативні види опалення. Для цього Уряд виділив 50 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Починаючи з 9 жовтня, коли почалося кредитування, банк уже видав 66 кредитів на загальну суму 1 млн. 154 тисячі гривень. Середня сума одного кредиту – 17,5 тисяч. Найбільше таких позик видано у Сумській, Тернопільській та Львівській областях.

Про механізм оформлення кредиту та відшкодування коштів у інтерв’ю розповідає на шпальтах «Златокраю» (№3 від 15.01.2015) керівник Золотоніського відділення «Ощадбанку» Людмила Євмина.

За її словами, від жовтня у місті вже видано 12 подібних кредитів, за 8 з яких держава вже повернула обіцяні 20% компенсації, а кошти за решту договорів почнуть видаватися у січні.

Загалом, мова йде про гривневий кредит, який надається строком до 36 місяців. Ставка – 25% річних, обов’язковий платіжний внесок – 10% від вартості котла. 20% суми кредиту (але не більше 5 тисяч гривень) відшкодовує держава. Мінімальна сума кредиту – 1 тисяча гривень, максимальна – 30. Слід також зазначити, що разова комісія банку за надання кредиту (при оформленні документів) складає 3% від його загальної суми. Сплачувати кредит потрібно рівними частинами щомісяця, але можливе і дострокове його погашення без додаткових комісій.

«Наприклад, ви плануєте купити котел за 7 тисяч. Вам потрібно заплатити за нього початковий внесок у розмірі 10%, тобто 700 гривень. Решту ж (6300 гривень) на магазин перерахує банк. Державою ж буде відшкодовано 20% від суми кредиту, тобто 1260 гривень», – розповідає Євмина.

Також керівник фіну станови пояснила послідовність кредитного процесу. Спершу житель міста має чи району має обрати котел і взяти у магазині рахунок-фактуру. Потім з пакетом ідентифікаційних документів та цим рахунком слід йти до кредитного відділу «Ощадбанку», де буде проведено аналіз платоспроможності людини.

«Якщо банк погоджується надати кредит, ви сплачуєте 10% від вартості котла, а банк перераховує у магазин суму, яка залишилася (за мінусом гарантійного внеску). Тепер ви можете отримати у торгівельному закладі документ, який підтверджує отримання вами котла (товарний чек, паспорт на котел, ін.)», – зазначає керівник відділення.

Після цього протягом 10 діб покупець повинен пройти у банку реєстрацію з відшкодування частини кредиту.