Свічки з картоплі та гарний настрій – Поради жертвам аварійних відключень електроенергії

Ну що ж, нарешті дочекалися. Довго нас лякали, попереджали, графіки складали, аж ось настав чорний день, коли половина міста без попередження лишається без постачання електроенергії. Можна довго сперечатися на рахунок передумов  та шляхів виходу з такої ситуації. Варто лиш зазначити, що причину всіх бід точно не слід шукати у місцевому РЕМ, адже в даному випадку рецепт роботи цього структурного підрозділу простий – скільки дали, стільки й роздаємо населенню.

Нашим читачам дамо лиш три цікавих поради на період (маємо надію, тимчасовий) темних зимових вечорів. Як мінімум одна з них буде справді корисною. Щодо інших – вирішуйте самі.

Отже,

1. Що робити, якщо вимкнення світла вас застало зненацька? Свічок не придбали, або ж запаслись в недостатній кількості? Виявляється, джерело такого потрібного вогника є ледь не в кожній домівці. Варто лише зробити декілька кроків на кухню та перевірити власні запаси.

Мова йде про свічку, яку за хвилину можливо зробити з продуктів харчування. Багато свічок. Рецепт:

Шукаємо на кухні картоплину (бажано якомога більшу) та розрізаємо її на кільця шириною 0,7-1 см. В кожному кілечку вирізаємо маленьку дірочку діаметром в пів сантиметра. Виймаємо з шафи блюдця (кількість залежить від ваших побажань щодо кількості свічок) та наливаємо у них олію. Беремо непотрібну ганчірку, нарізаємо смужки шириною в один сантиметр та змочуємо їх у щойно налитому маслі. Імпровізовані фітілі вставляємо в кільця картоплі таким чином, щоб на поверхні лишалось приблизно 5 мм. Кладемо у блюдце та підпалюємо. Тепер у вас є готова свічка з досить цікавою перевагою – запах смаженої картоплі на всю домівку.

2. Для всіх панікерів та пожиттєвих критиків будь-чого та будь-коли. Коли наступного разу душа дуже схоче знову сказати дуже популярну нині фразу «ну що, домайданились?», вельми радимо згадати 2013 рік та ґвалт, який намагались підіймати активісти, прагнучи достукатись до вас. Маємо на увазі хоча б факт грандіозного розпродажу більшості Обленерго у приватні руки. І найчастіше це були руки того, чиїм футбольним клубом в Лізі Чемпіонів УЕФА нині так захоплюються у Львові. І це тільки один факт. Далі не коментуємо.

3.  Остання порада – душевна. Давно з подібним ми не стикалися, з такими масовими проблемами енергопостачання. Особисто я не думав, що в 21 столітті ще побачу віялові відключення, проте фатальний збіг обставин змусив думками повернутись у буремні 90-ті роки. І сьогодні таки незвичайний день. Чи то пак, вечір. Сьогодні, повернувшись додому, я не сів за комп’ютер, аби традиційно розпочати виконання другої роботи (так-так, часи змушують працювати у двох місцях, більшість зрозуміє). Сьогоднішній вечір я присвятив сім’ї. Чого і вам бажаю.

Аби не з’їхати з глузду в цьому світі і в нашій країні, в усьому треба намагатись шукати позитив. Посидьте з родиною перед свічками, почитайте книжку, просто розслабтеся – і може не все так здаватиметься трагічним. Ну а далі… Ну а далі – замість чергового сеансу соціально-політичного ниття після перегляду улюблених випусків новин, подумайте над причинами і наслідками. І намагайтесь зробити хоч один малесенький крок у вихованні справжнього громадянського суспільства. Може тоді й не вимикатимуть світла у потенційно процвітаючій країні, га?..

свічка