В Гельмязові відкрили музей народної обрядовості

В Гельмязові у районному будинку дитячої та юнацької творчості урочисто відкрили музей народної обрядовості. Ідею втілив колектив цього закладу на чолі з невтомною генераторкою оригінальних творчих проектів Ларисою Редькою, повідомляє відділ регіональної та інформаційної політики Золотоніської РДА.

Експозицію оформлено як давню сільську хату, де на покуті – ікони, на миснику – глечики, біля печі – рогачі та кочерги, над лежанкою – колиска, під стінами – лавки, на долівці – ткані доріжки, по кутках – сушене зілля… Тут створено галерею вишитих картин в обрамленні рушників. В усьому – аура старих речей, які зберігають історію нашого українського родоводу. Музей вирізняється тим, що він не демонструє законсервовані експонати, до яких не дозволяють торкатися, – тут все живе. Етноінтер’єр відразу змушує думати, згадувати, дивуватись мудрості і вишуканості смаків, які в українців передалися від покоління до покоління.

Керівники гуртків будинку дитячої та юнацької творчості розповіли, які майстер-класи діятимуть на базі нового музею. Сама Лариса Редька захоплено почала екскурсію і поділилася мріями про те, що у цьому місці має перетнутися кілька туристичних маршрутів.

Народний аматорський фольклорний колектив «Калина» завітав з традиційним обрядом входин, елементом якого є перенесення жару з старої печі в нову. Працівники будинку творчості показали обряд сватання. З традиційними дитячими розвагами примчала до хати галаслива ватага зразкового ансамблю «Світлячок» із Скориківки.

Таким був зачин того багатогранного життя, яке з Божою поміччю вируватиме у музеї народної обрядовості. Він служитиме тому, щоб не плодилися на нашій землі нові яничари.