У Меморіальному парку відкрили пам’ятник на честь Небесної сотні [ФОТО]

Пам’ятник героям Небесної сотні, проект якого жваво обговорювався у Золотоноші протягом року, урочисто відкрили 12 листопада у місцевому Меморіальному парку. Елегантна контрастна стела відтепер нагадуватиме місцевим жителям про трагічні події на Майдані, розташувавшись на галявині поруч із пам’ятником воїнам-визволителям.

Сам велелюдний захід окрім золотонісців відвідали керівництво міста та району, активісти зимових протистоянь та гості з Черкас – голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко та народні депутати Леонід Даценко і Владислав Голуб.

Після процедури освячення пам’ятника та богослужіння за загиблими героями, які проводили настоятелі місцевих Української православної церкви Київського та Московського патріархатів і Української греко-католицької церкви, право на відкриття було надано одному з найактивніших учасників Майдану з числа жителів Золотоніщини, Володимиру Шестаку.

«На честь героїв нині називають вулиці, площі, ордени… Вірмен, білорус, українці віддали свої життя, а це найцінніше у володінні людини, за те, щоб влада звернула увагу на свій народ, – звернувся до присутніх Шестак. – Янукович і його посіпаки забули українське прислів’я: «Якщо ти витираєш об когось ноги, то знайдеться той, хто витре їх об тебе».

За словами активіста, це місце має стати лакмусовим папірцем для золотонісців, бо влада має приходити сюди і не забувати, що можна не встигнути придбати квитки до Ростова.

«Людям це має нагадувати в першу чергу конституцію України, де чорним по білому написану, що народ – це основне джерело влади. А можновладцям народ потрібен тільки на виборах і при загрозі окупації з боку іншої країни», – продовжив він.

Також Шестак закликав жителів райцентру не мовчати при порушенні їхніх прав, бо за те, щоб їх почули, Небесна сотня віддала свої життя.

Таку думку підтримав і Віктор Степаненко, активний член Народного руху України ще у 80-х роках минулого століття. Основний ворог українців, на його думку – байдужість, боягузтво і зневіра.

«Дійсно, герої не вмирають і ми це все відчули з вами протягом останнього року, – зазначив золотоніський міський голова Віталій Войцехівський. – До яких би політичних партій ми не належали, до якої б церкви не ходили, ми з вами єдині в одному – в нашій країні біда».

«Сьогодні треба боронити державу і бути єдиними, як ніколи», – додав він.

Валентина Коваленко, подякувавши золотонісцям за пам’ятник, висловила сподівання, що він стане не просто чорною міткою в історії країни, а й зарубиною в душі, котра має бути барометром совісті та моралі кожного громадянина.

«Загинула Небесна сотня, загинули вже більше тисячі наступних героїв, але наразі я дуже переживаю через відсутність змін», – зізналася голова Обласної ради.

За її словами, у тих, хто нині залучений до бойових дій на сході країни, опускаються руки після ознайомлення з подіями, котрі відбуваються в їхніх рідних регіонах, зокрема й на Черкащині.

«Коли ми голосуємо за «вчорашніх», то як це можна назвати перед обличчям Небесної сотні – зрадою, пристосуванством, невіглаством? – поставила риторичне питання Коваленко. – Не зважаючи на це, громада має контролювати всіх тих, хто прийшов до влади».

Вельми позитивно відзначила вона золотоніську громаду, котра дуже активно долучилася до допомоги бійцям у зоні україно-російського конфлікту.

«Саме громада допомагає тим хлопцям міцно стояти, а не обіцяні мільярди, які мали б надійти на техніку та озброєння», – підкреслила депутат.

Леонід Даценко на честь героїв зачитав свій відомий вірш «Янгол з автоматом на плечі», а Владислав Голуб закликав українців до єднання та побудови нової країни, котра, на його думку, отримала справжню незалежність саме цього року.

Пам’ятник героям Небесної сотні жителі Золотоноші висловили бажання встановити ще в березні, відразу після трагічних подій. Після довгих обговорень та декількох громадських слухань, місцева влада ухвалила рішення, що найкращим місцем для нього стане Меморіальний парк, адже центральна площв, як основне місце масових гулянь містян, не зовсім підходить для такого скорботного символу.

Небесна Сотня 01 Небесна Сотня 02 Небесна Сотня 03 Небесна Сотня 04 Небесна Сотня 05 Небесна Сотня 06 Небесна Сотня 07 Небесна Сотня 08 Небесна Сотня 09 Небесна Сотня 10 Небесна Сотня 11 Небесна Сотня 12 Небесна Сотня 13 Небесна Сотня 14 Небесна Сотня 15 Небесна Сотня 16