На засіданні Міськвиконкому щодо діяльності РЕМ сторони конфлікту згоди знову не дійшли [ФОТО]

7 листопада відбулось резонансне позачергове засідання Міськвиконкому, котре зібрало чималу аудиторію у складі депутатів міської ради, жителів міста та громадських активістів.

Тема зібрання хоч була проанонсована завчасно («Про взаємодію підприємств усіх форм власності з органами міського самоврядування у виконанні Програми соціально-економічного розвитку міста, міського бюджету 2014 року та заходи, щодо забезпечення збалансованого економічного та соціального розвитку території в умовах кризової ситуації на енергетичному ринку країни»), проте його суть стала зрозумілою вже з перших хвилин після початку – ситуація навколо діяльності Золотоніського РЕМ та його керівника Івана Собка.

Кілька тижнів тому відбулась аналогічна зустріч громади із представниками влади, котра переросла у масштабні дебати як очно, так і на шпальтах ЗМІ. Наразі ж знову назріла необхідність засідання, позаяк відповідей на болючі питання так і не було отримано, а міський голова Золотоноші та керівництво ПАТ «Черкасиобленерго» отримало чимало нових звернень від громадян.

Цього разу в обговоренні слово тримав сам очільник місцевих енергетиків та технічний директор обласної компанії Анатолій Гончаренко. Розпочавши довге пояснення щодо структури енергетичної системи, її стану у світлі економічної кризи в країні та військових дій на Сході, запровадження графіків аварійного вимкнення енергопостання, черкаський посадовець за пропозицією голови засідання перейшов до основного питання зборів, позаяк тема з графіками давно обговорена і ні в кого дорікань не викликає.

Претензії від жителів міста за час, що минув від попередньої зустрічі, змінилися. Якщо у жовтні скандал розгорнувся через ймовірні аварійні відключення підприємств, то цього разу лунали конкретні звинувачення в корупції, шантажуванні та свавіллі щодо простих споживачів.

Відповідь енергетиків категорична: або оперуємо конкретними фактами зловживань, або тема для розмови вичерпана.

«Слів багато – дій нема. Підстанція «Північна», котра стала темою номер один, була виведена в ремонт? Ні, – зазначив Гончаренко. – Наші відносини зі споживачами базуються не на словах, а на ділі. Якщо є скарги, факти, будь-ласка, повідомляйте про них у call-центр «Черкасиобленерго».

«Яким чином ми можемо зафіксувати телефонні дзвінки до підприємців з погрозами щодо зупинки станції «Північна» на ремонт під час початку опалювального сезону?», – поставив питання голова ГО «Золотоноша – Наше місто» Ігор Пауков.

«Яким чином я можу вам навести документальні факти? Мені що, записувати розмову з керівником РЕМу, де він вимагає 15 тисяч за роботу?», – закінчив розповідь про спробу підключення до іншої підстанції місцевий підприємець.

«Питання не в тому, чи є факт. Просто треба лишатись людьми», – взяла слово директор територіального центру з надання соціальних послуг м. Золотоноша Людмила Неліна.

Вона розповіла вже відому історію з її підопічним інвалідом, котрому за незначну заборгованість відрізали енергопостачання та призначили штраф. Хоч питання й було вирішено після розголосу, проте фахівець наголосила на тому, що у відносинах з населенням в першу чергу має стояти людяність, тому жителі міста воліють бачити на таких посадах в першу чергу людину, а потім вже посадовця.

«Відразу поставлю перше питання – хтось із присутніх хоч раз не потрапив до мене в кабінет? – намагався відповісти на болючі питання начальник РЕМ Іван Собко. – Складно потрапити – це не аргумент. В мене нема поняття «прийомний день», адже будь-яка людина, що завітала до мене, має право на спілкування. Так, я часто буваю на виїздах, бо маю особисто відповідати за правильність виконання робіт».

Посадовець привселюдно вибачився за ситуацію з золотонісцем з обмеженими можливостями, позаяк, за його словами, про даний факт він не знав, а після розголосу відразу ж вирішив цей конфлікт.

«Моя команда отримала вказівку дуже давно – вкрай виважено працювати з малозабезпеченими сім’ями. Можливо ми пішли на порушення, але збільшили ліміт заборгованості до 250 гривень, в наслідок чого у людини завжди є місяць на вирішення проблеми», – зазначив Собко.

«Також, на прохання заступника міського голови Олега Масла, ми все-таки ввели певну реструктуризацію боргу, хоч і не мали на це права, – додав він. – Якщо людина не крала електроенергію і прийшла до мене завчасно, повірте, ми завжди знайдемо компроміс».

«Чи можна такі питання вирішувати по-людськи, а не формалізовано? – наголосив міський голова Віталій Войцехівський. – Я усвідомлюю, що можна знайти безліч юридичних доказів щодо правильності дій начальника РЕМу. Але, приведу приклад: коли у жителів міста відключається телефон, то голови квартальних комітетів телефонують не мені особисто, а відповідальним особам Міськвиконкому. Чому не можна у вас так? Чому всі питання треба вирішувати через недосяжного керівника?»

Представник незалежної юридичної компанії в свою чергу закликав золотонісців про всі факти корупції чи інших незаконних діянь з боку РЕМу повідомляти у Міськвиконком, котрий має його контакти. За його словами, через відсутність конструктивного діалогу з обласним енергетичним керівництвом, активістам нічого не лишається, окрім як збирати реальні докази та направляти їх до прокуратури.

«200 жителів міста говорять «чорне», а представник «Черкасиобленерго» – «біле».  Йому розповідають про конкретну людину, а не організацію в цілому, а він продовжує гнути свою лінію, – коментує засідання юрист. – Ми цілу годину витратили на те, щоб просто вислухати його знущання. Фактів вдосталь, але люди хочуть нормального ставлення, а не кількамісячного очікування в судах. Проте, якщо питання стоїть таким чином, то будемо ретельно збирати і подавати відповідні позови».

Згоди сторони конфлікту так і не дійшли, адже частина присутніх в ультимативній формі вимагала негайного звільнення місцевого очільника РЕМу. Керівник «Черкасиобленерго» послався на службове розслідування, котре не дало жодних доказів, та зазначив, що «золотоніському керівникові буде урок».

Частина ж радикально налаштованих людей з числа присутніх пообіцяла всіма можливими способами перешкоджати подальшій діяльності місцевого керівника, а також проводити акції у черкаському офісі.

засідання міськвиконкому РЕМ 01 засідання міськвиконкому РЕМ 02 засідання міськвиконкому РЕМ 03 засідання міськвиконкому РЕМ 04 засідання міськвиконкому РЕМ 05 засідання міськвиконкому РЕМ 06